Могилу-пантеон українського режисера Леся Курбаса на кладовищі № 13 відновлять цього року, до 125-річчя від дня народження режисера. Про це 30 січня заявив журналістам харківський міський голова Геннадій Кернес.

Нагадаємо, наприкінці січня вандали вчинили наругу над могилою, в якій поховані мати і дружина режисера, а також лежить земля із Соловків, де він був розстріляний. На стелі пантеону був збитий барельєф. Він виготовлений з латуні, тому, ймовірно, його вкрали, щоб здати на металобрухт.

"До 125-річчя ми відновимо барельєф. Уже знайшли скульптора, який це зробить, йому 90 років. А людей, які вчинили цей вандалізм, треба знайти і покарати", - зазначив Г. Кернес.

Довідка "SQ". Лесь Курбас (25 лютого 1887 р. - 3 листопада 1937 р.) - український актор і театральний режисер, засновник і керівник театру "Березіль", який працював у Харкові (з 1926 до 1933 рр.). Навчався у тернопільській гімназії, у Віденському та Львівському університетах. Був репресований і розстріляний у 1937 р. Реабілітований у 1957 р.

Торік на барельєфі були збиті літери.