Практику роботи сімейних лікарів доцільно запроваджувати лише у нових мікрорайонах міста і в сільській місцевості - тобто там, де немає поліклінік. Розформовувати при цьому поліклініки в жодному разі не можна. Про це 29 грудня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив професор кафедри сімейної медицини Харківської медичної академії післядипломної освіти Юрій Снопков.

За його словами, амбулаторії сімейного лікаря не зможуть замінити поліклініки, а сімейні лікарі - профільних фахівців без зниження якості медичного обслуговування пацієнтів. "Сімейна медицина хороша в селі, де більше нічого немає. Але в містах у нас - радянська система охорони здоров'я Миколи Семашка. Ця система визнана кращою у світі. Єдиний її недолік - вона затратна, і саме тому її хочуть змінювати", - заявив Ю.Снопков. За словами заступника харківського міського голови з питань охорони здоров'я Світлани Горбунової-Рубан, на підготовку одного сімейного лікаря потрібно витратити 5-6 тис. грн., а Харкову необхідно 600-900 таких лікарів.

Як розповіла С.Горбунова-Рубан з посиланням на заступника міністра охорони здоров'я Олександра Толстанова, після реформи не варто чекати швидкого зростання зарплати сімейних лікарів. "На жаль, у міністерстві не можуть запропонувати серйозного збільшення зарплати сімейного лікаря, в цьому питанні там сподіваються на місцеві бюджети", - зазначила С.Горбунова-Рубан.

Довідка "SQ". Реформа охорони здоров'я в Україні в експериментальному порядку стартувала влітку в столиці і трьох областях. Закон "Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях і в Києві" Верховна Рада прийняла 7 липня. Закон виділяє установи надання первинної, вторинної та третинної медичної допомоги. Реформа передбачає заміну поліклінік амбулаторіями сімейного лікаря, реформування "швидкої допомоги" і цілу низку інших змін. Детальніше про реформу можна прочитати тут.