"Усе більш і більш "дрімучі" абітурієнти приходять вступати до Харківського університету мистецтв ім.Котляревского, порівняно з тими, що приходили п'ять-шість років тому", - заявив 28 липня "SQ" завідувач кафедри акторської майстерності театрального факультету університету Леонід Садовський. За його словами, найімовірніше, низький культурний рівень абітурієнтів пов'язаний з тим, що вони "мало читали книг, а знання звикли черпати з інтернету". "Але ми не засмучуємося, тому що в академії їх будуть грунтовно вчити, і ми їх "підтягнемо". Багато хто під час підготовки до іспитів робить для себе відкриття, читаючи ту чи іншу літературу, яку їм належить прочитати за програмою. Головне, що талановитих людей як і раніше багато", - зазначив Л. Садовський.

За його словами, прийом документів до ВНЗ повинен був закінчитися 22 липня, після чого мали пройти іспити. Міносвіти продовжило прийом документів до 28 липня, але "оскільки і так всі встигли здати документи до 22-го, то і терміни іспитів переносити не стали". Тільки ввели додаткові іспити для тих кількох людей, які здали документи після 22 липня.

Як повідомив Л. Садовський, на іспитах майбутні актори читають монолог, байку, уривок з прози, показують етюд, виконують вокальний твір, танець і беруть участь у колоквіумі на перевірку загальної ерудиції. На акторські спеціальності було подано 120 заяв. "Для дівчаток-актрис цього року дано 6 бюджетних місць, для хлопчиків - 8. Вступні конкурси у дівчаток і у хлопчиків різні, але у дівчаток завжди більше, оскільки завжди більше дівчаток хочуть стати актрисами. Ми пропонуємо абітурієнтам вчитися за контрактом, але і на контракт теж є конкурс. Уже видно, що минулого року конкурс був менше, ніж цього. Мабуть, тому, що дозволили використовувати сертифікати тестування минулих років", - зазначив Л. Садовський.

Довідка "SQ". Навчальний процес в університеті мистецтв ім.Котляревского забезпечують 23 кафедри, на яких працюють 43 доктори наук і професори, 75 кандидатів наук і доцентів, 50 викладачів мають почесні звання України. На п'яти факультетах університету навчається 900 студентів.

Ліцензійний обсяг прийому на театральний факультет становить 420 осіб, держзамовлення - 36 осіб. Держзамовлення на весь ВНЗ складає 116 осіб.