"Якість води в харківських водоймах відповідає санітарним нормам", - заявила 28 квітня в ході засідання постійної комісії міськради з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій головний санітарний лікар міста Ірина Зубкова. За її словами, якщо вода у водоймах міста буде і далі відповідати всім нормам, а сміття з прибережної зони буде вивозитися, то купальний сезон можна буде відкрити на всіх водних об'єктах Харкова.

"Проте рекреаційні зони поблизу Основ'янського озера, Петренківського водосховища і Жовтневого гідропарку продовжують залишатися проблемними", - підкреслила І.Зубкова.

Тому під час засідання комісії було прийняте рішення доручити суб'єктам підприємницької діяльності, які одержали дозвіл на оренду рекреаційних зон поблизу цих об'єктів, - ТОВ "Пакмая", ПП "Компанія "Лот-Сервіс XXI", ТОВ "Контакт плюс", ТОВ "Скеля", СПД ФО "Єременко" - провести заходи щодо створення умов і забезпечення безпечного перебування людей на водоймах.

Довідка "SQ". Як повідомила 14 квітня заступник директора Департаменту комунального господарства міськради Марина Борисенко, поки тільки два пляжі Харкова, згідно попередніх перевірока, готові до купального сезону. За її словами, всі норми з благоустрою пляжу виконані на частини Журавлівського гідропарку, яку орендує ТОВ "Контакт плюс". "Тут встановлені необхідні споруди, є майданчик для встановлення контейнерів, працюють туалети, обладнана рятувальна станція, відвідувачі будуть забезпечені питною водою", - зазначила М.Борисенко. За її словами, також у належному стані територія Основ'янського лугопарку. Решта пляжів не упорядковані і не відповідають санітарним нормам.

У Харкові працює шість основних пляжів: Новобаварський (Жовтневий гідропарк на р. Уди, Жовтневий р-н Харкова), Журавлівський (у верхів'ях р.Харьков, 522-й мікрорайон), Журавлівський гідропарк (Журавлівському водосховищі, з боку вул.Шевченка), Олексіївський (на р.Лопань, з боку вул.Клочківської), Основ'янський (р-н Основи, на місці колишнього піщаного кар'єру), а також Безлюдівський під Харковом (колишній піщаний кар'єр).