Міліція повторно проводить первинні слідчі дії у справі про напади на інкасаторів у 2001-2009 рр. Про це 28 січня повідомив журналістам перший заступник начальника ГУ МВС України в Харківській області Володимир Ковригін.

"Тиждень тому було прийнято рішення повернутися до первинних дій, провести низку заходів повторно, тому що не виключено, що якийсь маленький слід був втрачений", - заявив В.Ковригін. За його словами, наразі слідство зосередилося на чотирьох напрямках. Це повторне відпрацювання території вчинення злочинів та пошук можливих шляхів відходу злочинців (особливо ретельно відпрацьовується територія нападу на вул. Клапцова), відпрацювання можливих зв'язків, які могли дати інформацію про шлях проходження інкасаторів (друзі, родичі та колеги працівників банків, які мали уявлення про порядок інкасації, про шлях слідування і порядок збору грошей) і відпрацювання осіб, які мають досвід бойових дій. Ще один, четвертий, напрямок роботи В.Ковригін не озвучив.

Довідка "SQ". Напади на інкасаторів у Харкові відбувалися у 2001, 2004, 2005 і 2009 рр. Перший напад на інкасаторів був скоєний 26 жовтня 2001 р. на вул.Дерев'янка, 44, біля меблевого магазину. У результаті міліціонер (працівник держслужби охорони), який супроводжував касира, загинув на місці, ще один співробітник міліції отримав вогнепальне поранення. Заволодівши двома автоматами Калашникова, двома пістолетами Макарова, а також грошима (вони перебували в брезентових мішках), злочинці втекли з місця злочину на інкасаторському автомобілі ГАЗ-31029 (держномер - 1229XIA). О 20.30 викрадена "Волга" була виявлена в районі Шишківки, на вулиці Шосткинській. Злочинці зникли.

Другий напад було скоєно 26 жовтня 2004 р. група з двох інкасаторів і водія, які прибули на службовому автомобілі "Нива" до 296-го відділення "Ощадбанку" (Харків, вул.Героїв Праці), піддалася нападу двох озброєних чоловіків. Були вбиті інкасатор і водій, другий інкасатор був важко поранений. Зловмисники заволоділи 400 тис. грн. і пістолетом Макарова (табельною зброєю інкасатора), після чого зникли.

Третій напад стався 8 листопада 2005 р. на складі ТОВ "Укрптіцесервіс" (пров.Станціонний, район Нової Баварії). У результаті нападу два інкасатори банку "Аваль" і працівник банку отримали вогнепальні поранення і померли на місці. Водій автомобіля ВАЗ-2109 у важкому стані був доправлений до лікарні. Грабіжники (обидва були в масках) з місця злочину зникли.

2 квітня 2009 р. близько 18.50 у відділення "Ощадбанку" (вул.Клапцова, 3) був здійснений ще один напад на інкасаторів. Злочинці розстріляли трьох інкасаторів з автомата Калашникова та поранили випадкову перехожу. Нападники втекли з місця злочину на двох автомобілях - на своїй машині і машині жертв (викрадена ними машина банку була в той же день виявлена в Харкові, на вул.Володарського). Як повідомили в міліції, злочинці заволоділи близько 300 тис.грн.