В Харьковской области сократилось количество членов профсоюзов

У Харківській області за 2011 р. майже на 30 тис. осіб скоротилася кількість членів профспілок. Про це 27 березня повідомив журналістам голова Об'єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко. За його словами, зараз у профспілках області значиться 580 тис.осіб. Усього на грудень 2011 р. в області працювали 44 членські організації, які об'єднували 4 тис. 237 первинних організацій. Одна з причин скорочення чисельності профспілок у тому, що рівень довіри до них з боку працівників падає.

За словами голови Федерації профспілок України Юрія Кулика, в останні роки чисельність профспілок у цілому по країні в середньому скорочувалася на 1 млн. людей на рік, а за 2011 р. - тільки на 200 тис. При цьому в Україні частка членів профспілок серед працюючих залишається дуже високою - близько 78%. У світі частка членів профспілок в обсязі працюючих складає близько 12%.

Як зазначив С.Тесленко, хоча в розвинених країнах частка членів профспілок нижча, проте саме суспільство набагато активніше підтримує ініціативи профспілок, і в разі необхідності на вулиці виходять мільйони людей. А в Україні - навпаки: членів профспілок багато, але вони не активні.

Довідка "SQ". В Україні близько 8 млн. членів профспілок. Обсяг членських внесків, що збирється щорічно, становить близько 1 млрд.грн.