Мясо к Пасхе не подорожает - эксперты"М'ясо у Харківській області найближчим часом не здорожчає", - заявив "SQ" голова Асоціації свинарів України, директор агрокомбінату "Слобожанський" (Харківська область) Ярослав Кебал. За його словами, зараз відпускна оптова ціна на свинину стабільна і становить приблизно 19,5 грн./кг. Не очікується також і різкого підвищення цін на м'ясо до Великодня.

Як зазначив заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов, згідно з прогнозами експертів, найближчим часом ціни на м'ясо в Україні значно не підвищаться. "Україна здатна виробляти достатню кількість м'яса птиці і свинини. Що стосується Харківської області, то у нас є хороші перспективи для будівництва декількох товарно-молочних комплексів, якими вже зацікавилися інвестори. Тому є впевненість, що мешканці області будуть забезпечені і м'ясом, і молоком у достатній кількості за доступною ціною", - зазначив він.

За словами генерального директора асоціації "Харківцукор" Юрія Ільченка, про підвищення цін на цукор говорити поки не доводиться. "Тему підвищення цін на цукор придумують, в основному, журналісти. Цукровиробники сподіваються, що оптово-закупівельна ціна на цукор не опуститься нижче 7,2 грн. за кг. Аграрний фонд готовий купувати цукор по 6,5 грн. за кг. Окрім того, сільгоспвиробники виробили цукор за давальницькою схемою, забрали його з заводів і можуть викинути на ринок перед посівною, що надасть додатковий тиск на ціни. Цукру вироблено достатньо, і на цей сезон його точно вистачить", - повідомив Ю.Ільченко.

Він також зазначив, що насправді подібна ситуація з цінами на цукор не дуже добре позначається на розвитку галузі, тому що якщо ціни занадто низькі, то цукрові заводи зазнають збитків. "У нас ще не сформований керований прогнозований ринок цукру. Відповідні закони є, але про них забули. Зокрема, могло б допомогти введення ліцензування на торгівлю цукром", - зазначив Ю.Ільченко.

Довідка "SQ". Як повідомив на початку березня голова правління асоціації "Харківптахопром" Вадим Шиян, виробники яєць уже підняли ціну на яйця до максимального рівня, який вони мають право призначати відповідно до своїх декларацій. У результаті в оптовому продажі яйця коштують 9-9,20 грн. за десяток. Очікується, що після Великодня (відзначатиметься 15 квітня - "SQ") розпочнеться сезонне зниження цін.

22 березня в області було підписано меморандуму, за яким молокопереробні підприємства зобов'язуються стабілізувати закупівельні ціни на молоко на економічно обгрунтованому рівні і не допускати підвищення цін і скорочення обсягів виробництва молочних продуктів.

Середня закупівельна ціна на молоко у населення в Харківській області складає 2,4 грн. за літр. Закупівельна ціна на молоко у великих його виробників (сільгосппідприємств) становить 3,5 грн.