П'ять туристичних операторів Харкова в кінці лютого об'єдналися в спілку. До неї увійшли ТОВ "Сафарі-Тур", ТОВ "Дея-Тур", ПП "С-тревел", ТОВ "Дея-Букінг" і компанія "Парадіз-тур Люкс". 1 березня між спілкою туроператорів і Харківською міськрадою був підписаний меморандум про співпрацю Про це 26 березня повідомив журналістам заступник харківського міського голови з питань сім'ї, молоді, спорту та підготовки до Євро-2012 Олександр Попов.

За його словами, мета об'єднання туристичних компаній - організувати роботу з гостями, які приїдуть до Харкова під час Євро-2012. Першим спільним проектом туроператорів і міськради стала програма "Харків. Літо. Футбол", що передбачає створення єдиного центру бронювання, створення загальної бази готелів, транспорту, гідів, перекладачів. "Тобто програма повинна скоординувати розміщення гостей, а також надання супутніх послуг у рамках компетенції туристичних компаній. Подібна консолідація зусиль дозволить якісно приймати в Харкові іноземних туристів не тільки під час проведення матчів Євро-2012, але і після завершення чемпіонату", - зазначив О.Попов.

7 березня представники спілки провели переговори з іноземними партнерами на Міжнародній туристичній біржі в Берліні (Німеччина), в результаті чого були досягнуті домовленості про більш ніж 30 замовлень на групове розміщення в готелях.

Як розповіла представник спілки туроператорів Оксана Козміна, зараз спілка набирає стюардів і гідів, які будуть працювати безпосередньо з туристами. Для гостей міста до літа готують 28 розважальних програм, а також 12 туристичних маршрутів. Першу програму запустять уже 1 червня. Подробиці програм представники спілки туроператорів поки не розголошують.

Також О.Козміна підкреслила, що після річної програми "Харків. Літо. Футбол" будуть реалізовуватися осіння і зимова програми. "На одному Євро-2012 ми зупинятися не плануємо", - додала вона.

Довідка "SQ". Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде в Польщі й Україні. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом із Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату. Згідно з жеребкуванням Євро-2012, у Харкові всі три матчі групового етапу зіграє збірна Нідерландів: 9 червня на стадіоні "Металіст" відбудеться матч Нідерланди-Данія, 13 червня - Нідерланди-Німеччина і 17 червня - Нідерланди-Португалія.