У Харкові відкриється новий Музей археології Слобідської України. Для нього вже виділене приміщення в Харківському національному університеті ім. В.Каразіна (ХНУ), розроблені концепція й основні технічні документи. Про це 24 листопада розповів журналістам декан історичного факультету ХНУ Сергій Посохов.

"Колекція Музею археології університету налічує близько 200 тис. примірників. Це колосальна експозиція, але ми не можемо показати це все, оскільки не вистачає виставкових площ. Виставка є, але це не та експозиція, про яку ми мріємо. Більшість експонатів зберігається у фондосховищі" , - зазначив С.Посохов.

Виділити нове приміщення в головному корпусі університету вирішив ректор ХНУ Віль Бакіров. "Це досить велике приміщення, близько 150 кв.м, з дуже високими стелями, цілком музейне", - зазначив С.Посохов. Для оформлення експозиції музею необхідні кошти, і його співробітники сподіваються на підтримку людей, яким не байдужий цей проект.

"Передбачається, що це буде живий музей, де, можливо, будуть контакти з любителями історичної реконструкції, де у дітей буде можливість пограти з речами, що нагадують про минуле, - так, як це робиться сьогодні в сучасних музеях", - зазначив С.Посохов .

У музеї розповіли, що планована експозиція буде складатися з трьох відділів. Перший присвятять історії майже двохсотлітніх археологічних досліджень, проведених археологами університету, й історії самого музею. У другому відділі, найбільшому за площею, планується висвітлити основні археологічні періоди, які можна виділити на території Східної Європи і суміжних регіонів. Третій розділ буде присвячений етнографії Слобідської України. Передбачається, що виставка буде включати не тільки артефакти, але й допоміжний матеріал (схеми, фотографії, макети, муляжі та ін.) Експозицію планується розмістити по периметру залу, залишивши його центральну частину вільною для проведення тимчасових виставок.

За словами С.Посохова, музей у новому приміщенні планується відкрити до 2014 року.