"Підприємцю Антону Подвезьку, який 8 місяців перебуває в Харківському СІЗО, так і не повідомили, в чому саме його звинувачують", - заявив "SQ" захисник А.Подвезька, адвокат Олег Поліщук.

За його словами, А.Подвезько неодноразово звертався до суду з проханням роз'яснити йому суть обвинувачення. Але в судовому засіданні 18 листопада прокурор К.Іщенко не змогла цього зробити, зазначивши лише, що ст. 190 Кримінального кодексу, за якою судять А.Подвезька, передбачена за тяжкий злочин і вона передбачає утримання в СІЗО.

За словами адвоката, таке роз'яснення його клієнту суті звинувачення "є кричущим порушенням його прав і свідчить про явно упереджене до нього ставлення судді і кричущу некомпетентність прокурора". На цій підставі 23 листопада А.Подвезько заявив відвід прокурора і головуючого у справі. Але відвід був відхилений, як і клопотання про зміну запобіжного заходу.

За словами рідних підприємця, раніше його не відпускали під підписку про невиїзд, посилаючись на те, що він не визнає своєї провини. Потім - що може вплинути на свідків (усі вони вже допитані), може приховати докази (всі докази вже долучені до справи). Постраждалі в суді також не можуть сформулювати звинувачення щодо А.Подвезька, підкреслив адвокат.

Наступне засідання у справі призначене на 6 грудня. За словами О.Поліщука, родичі А.Подвезька очікують реакції президента України, генерального прокурора та уповноваженого Верховної Ради з прав людини на поданий ними відкритий лист зі скаргою на незаконне кримінальне переслідування А.Подвезька. Крім того, 23 листопада адвокат А.Подвезько поштою направив скаргу до Європейського суду з прав людини до Страсбурга (Франція).

Довідка "SQ". 17 листопада у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" мати, брат і адвокат А.Подвезька розповіли, що він вже більше 8 місяців перебуває у СІЗО в рамках розслідування кримінальної справи, порушеної в грудні 2009 р. за фактом спроби шахрайства. Адвокат підкреслив, що жодних підстав для утримання А.Подвезька під вартою немає: він не переховувався і сприяв слідству.

За словами адвоката, справу порушено за фактом незаконного заволодіння двома квартирами харків'ян у 2005-2006 рр. У той час дві мешканки Харкова, Таїсія Клименко та Марія Маслій, взяли у сім'ї Подвезьків у борг гроші під заставу двох квартир. Т.Клименко позичила гроші у матері Антона, Лариси Подвезько, М.Маслій - у його брата, Дмитра Подвезька. Оскільки умови договору позики не виконувалися, в кінці листопада 2006 р. Д.Подвезько звернувся до нотаріуса з питанням про стягнення квартир у рахунок оплати боргу. За інформацією сім'ї Подвезьків, в обох угодах від імені громадянок виступала уродженка Рівного Тетяна Клименко, яка обманом, використовуючи чужі документи, взяла гроші під заставу чужих квартир. Стосовно Т.Клименко були порушені кримінальні справи, але щоразу вони поверталися з судів на дорозслідування. У рамках цієї справи 29 квітня 2010 р. А.Подвезько був уперше заарештований і перебував під вартою до 25 червня 2010 р.

Узимку 2011 р. Слідство у справі було завершене, і його передали до Дзержинського районного суду. Обвинуваченими у справі фігурують А.Подвезько (шахрайство) і Т.Клименко (шахрайство, підробка документів). У квітні 2011 р. суддя Дзержинського районного суду Тетяна Штих прийняла рішення про взяття А.Подвезька під варту. Т.Клименко перебуває на волі. За словами Д.Подвезька, проблеми у його брата почалися ще у 2009 р., коли невідомі спалили два автомобілі, що належали родині. За словами адвоката затриманого, таким чином директор аграрної фірми і колишній співробітник УБОЗ, які вступили в змову, намагалися змусити підприємця заплатити 4 млн. грн. за купівлю зерна, яке вже й так було куплене фірмою А.Подвезька. За словами О.Поліщука, за кримінальним переслідуванням А.Подвезька стоять співробітники правоохоронних органів, мета яких - отримати гроші А.Подвезька. "Нам погрожують, викликають на багатогодинні допити, проводять обшуки в квартирах, забирають гроші, майно, документи та печатки фірм, накладають арешт на майно. Кажуть, що це все відбувається тому, що "Антон неправильно поводиться", - заявив Д.Подвезько.