Представители чернобыльских организаций пикетировали Харьковскую облгосадминистрацию

Представники чорнобильських організацій 25 червня пікетували Харківську облгосадмінністрацію. В акції взяли участь близько 60 осіб. Вони тримали в руках плакати "Влада - це "вшанування" ганьба!", "Судді, дотрімуйтесь законів та судової практики!", "Прокуратура, довгий час в регіоні порушують права чорнобільців!", "Ні свавіллю управління соціального захисту!".

Учансики акції добивалися від органів влади виконання соціальних гарантій, передбачених законом України "Про захист громадян, які постраждали від чорнобильської катастрофи". Серед гарантій - надбавки до пенсій і зарплат, виплати по інвалідності, безкоштовне щорічне медичне обслуговування, забезпечення житлом, пільги при вступі до ВНЗ.

За словами голови Ради громадської організації "Ветерани війни - інваліди Чорнобиля" Володимира Білоенка, права чорнобильців в Україні регулярно порушуються. Зокрема, не виплачуються пенсії і соціальні виплати у розмірах, встановлених законом. "Закон про захист чорнобильців передбачає багато виплат, прив'язаних до мінімальної зарплати. У нормальному обсязі їх починають нараховувати та виплачувати тільки після виграних чорнобильцями судів", - зазначив В. Білоенко.

Довідка "SQ". Закон України "Про статус і соціальний захист осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" був прийнятий в 1991 р.

Аварія на одному з реакторів Чорнобильської АЕС сталася 26 квітня 1986 р. Чорнобильська аварія стала найбільшою катастрофою в історії атомної енергетики. Всі мешканці міста після цього були евакуйовані, проте деякі згодом повернулися у свої будинки і зараз живуть на зараженій території.