ВАТ "Євроцемент-Україна" (Балаклія, Харківська обл.) більше місяця наднормативно викидало в атмосферу неорганічний пил з вмістом діоксиду кремнію. Такий факт зафіксувала Державна екологічна інспекція в Харківській області під час перевірки дотримання підприємством вимог природоохоронного законодавства.

Встановлено, що викиди забруднюючих речовин в повітря здійснювалися внаслідок експлуатації несправної установки очищення газу. Як повідомили 25 лютого "SQ" у Держекоінспекції, в період з 15 листопада до 26 грудня 2010 р. від млина атмосферу було викинуто 560 кг пилу. За розрахунками екоінспекції, порушення природоохоронного законодавства завдало державі збитків на 5 тис. 587 грн. Підприємство відшкодувало суму збитку добровільно.

Довідка "SQ". Згідно статті 10 закону України "Про охорону атмосферного повітря", суб'єкти підприємницької діяльності повинні забезпечувати ефективну безперебійну роботу та підтримання у справному стані споруд, обладнання та апаратури для очищення викидів і зменшення рівнів впливу фізичних та біологічних чинників.