Харків'ян будуть штрафувати за викидання сміття в невідведених для цього місцях. Розмір штрафу - до 1 тис. 700 грн. Про це 25 січня повідомив журналістам директор Департаменту житлового господарства Харківської міськради Роман Нехорошков. За його словами, штрафні санкції будуть поширюватися і на тих людей, які після заварювання сміттєпроводів викидають сміття і сміттєві пакети з вікон квартир.

Як зазначив Р.Нехорошков, у харківських багатоповерхівках уже заварили 87% сміттєпроводів. З березня почнеться їх дезінфекція. Директор Департаменту житлового господарства розповів, чому в місті вирішили заварити всі сміттєпроводи. "Справа в тому, що за останні роки сміттєпроводи значно зносилися, багато з них проіржавіли. Вони не відповідали санітарним вимогам. Ми неодноразово отримували приписи від санепідемстанції про те, що в такому стані сміттєпроводи експлуатуватися не можуть: вони служать джерелами певних інфекційних захворювань, є проблеми, пов'язані з комахами. Тому ми прийняли рішення законсервувати ці сміттєпроводи з подальшою їх дезінфекцією, яка в останні 20 років точно не проводилася", - зазначив Р.Нехорошков.

Крім того, він підкреслив, що сміттєпроводи вирішили заварити, виходячи і з необхідності впровадження в Харкові роздільного збору твердих побутових відходів. "Скидаючи сміття по одній трубі, розділяти його було б просто неможливо", - зазначив Р.Нехорошков.

Також він додав, що є ще норми протипожежної безпеки, враховуючи які було прийняте рішення про заварювання сміттєпроводів. "За статистикою, яку ми маємо, загоряння і пожежі, що відбуваються в житлових будинках, трапляються в тому числі через потрапляння недопалків і сигарет в стволи сміттєпроводів", - підкреслив директор Департаменту житлового господарства.

Довідка "SQ". Усього в Харкові сміттєпроводами було обладнано близько 1000 будинків, у яких сумарно налічувалося 4,5 тис. сміттєпроводів, близько 25 тис. клапанів. Роботи зі заварювання сміттєпроводів почалися у жовтні 2011 р.