Харківська облдержадміністрація за січень-вересень 2011 р. розрахувалася за перевезення пільговиків на Південній залізниці на 23%. Про це повідомили "SQ" у прес-службі "Укрзалізниці" (Київ). Гірше за всіх із залізничниками за перевезення пільговиків розрахувалася адміністрація м.Києва, заборгувавши 30 млн.грн. (рівень розрахунків склав 11%). Незадовільний рівень компенсації перевезень у Вінницькій (22,3%) та Тернопільській (27,5%). Усього заборгованість облдержадміністрацій перед залізницями країни становить 191 млн.грн.

Як відзначили в прес-службі, постійна заборгованість залізницям України за перевезення пільговиків не дозволяє своєчасно і в необхідній кількості оновлювати рухомий склад. 86% інвентарного парку рухомого складу залізниць України морально застаріле і фізично зношене. "Якщо ситуація зі станом компенсації за надані послуги не зміниться, залізничники будуть змушені скорочувати кількість потягів", - заявили в прес-службе.

Справка "SQ". Рівень розрахунків за перевезення пільговиків на Південній залізниці, яка працює в шести областях України, становить 24,6%. Дорога перевезла пільговиків на 76,2 млн.грн. і недоотримала 54,8 млн.грн. Донецька залізниця недоотримала 27,8 млн.грн., перевізши пільговиків на 38,1 млн.грн. З січня до вересня 2011 р. залізницями України перевезено пасажирів пільгових категорій на суму 434 млн. 800 тис.грн, а компенсації отримано на суму 116 млн. 200 тис.грн.

На залізницях України надається пільговий проїзд 26 категоріям громадян: ветеранам війни та праці, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, пенсіонерам за віком, студентам вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації та учням професійно-технічних закладів, дітям віком від 6 до 14 років та іншим.

Збитки залізничного транспорту загального користування від використання пільгових тарифів повинні відшкодовуватись залізницям за рахунок державного або місцевих бюджетів залежно від того, яким органом прийнято рішення про введення пільг.

За 9 місяців 2011 р. послугами залізниць скористалися 382 млн. пасажирів, що більше запланованого на 0,7% і торішнього рівня на 0,8%. Прогнозований прибуток від пасажирських перевезень складає 4,7 млрд.грн. При цьому витрати від пасажирських перевезень складають 9,2 млрд.грн. Загальні збитки від пасажирських перевезень - 4,5 млдр.грн., у тому числі в приміському сполученні - 2,4 млрд.грн.