Самолет с эвакуированными из Ливии украинцами прибыл в Киев Літак Міністерства оборони України "Іл-76" з евакуйованими з Лівії українцями вночі 24 лютого прибув до міжнародного аеропорту "Бориспіль" (Київ). Про це повідомили "Українські новини" з посиланням на прес-службу аеропорту.

За уточненими даними, на борту літака, що вилетів з аеропорту Тріполі, перебували 163 пасажири, серед яких 138 громадян України і 5 громадян Росії. Раніше повідомлялося, що серед пасажирів 38 дітей і 47 жінок. У літаку знаходилися також два громадянина Словаччини, 11 - Польщі, один - Румунії, чотири - Казахстану, один - Угорщини, чотири - Чехії, 10 - Азербайджану.

Як повідомляють "Подробиці", ніхто з прибулих за медичною допомогою не звернувся, люди відчувають себе нормально. За словами українців, які живуть у Тріполі, там ситуація більш-менш спокійна, іноді лунають одиночні постріли, кривавих розгонів демонстрацій немає.

Довідка "SQ". Після кількох днів заворушень у Лівії, за даними інформагентств, близько 500 осіб загинуло та 4 тис. поранено. Багато офіцерів відмовляються стріляти і закликають до повалення лідера держави Муаммара Каддафі. Експерти сходяться на думці, що Лівія на порозі громадянської війни. У лікарнях не вистачає медикаментів, в країні проблеми з продовольством і постійні перебої з електрикою. Залишили свої посади солдати, що охороняли кордон з Єгиптом.

Хвиля демонстрацій і акцій протесту по черзі охопила деякі країни Північної Африки та Близького Сходу з січня 2010 р. Їх результатом, зокрема, стали відставки керівників Тунісу і Єгипту. Тривають масові протести в Ємені та деяких інших країнах.

Літак з евакуйованими українцями повинен був вилетіти з лівійського міста Тріполі в проміжку між 13.00 і 14.00, а прибути до Києва близько 17.00, однак рейс з лівійської столиці відкладався кілька разів. МЗС пояснив затримку тим, що не всі громадяни України змогли вчасно дістатися до аеропорту.