Реформа вищої освіти в Україні повинна починатися з медіатизації. Про це на конференції в рамках проекту "Платформа. Свідомо" заявила завкафедрою медіа-комунікацій Харківського національного університету ім. В.Каразіна (ХНУ) Лідія Стародубцева. За її словами, зараз українські студенти після першого курсу втрачають інтерес до навчання, і вирішити цю проблему можна за допомогою медіатизації освіти.

"Медіатизація - це глобальний процес трансформації (і в якійсь мірі віртуалізації) життєвого та інтелектуального простору людини шляхом розширення інформаційно-комунікативного поля в епоху цифрової революції та нових медіа (інтернет, соціальні мережі тощо)", - повідомила "SQ" Л.Стародубцева. За її словами, медіатизація освіти включає в себе оснащення навчальних аудиторій технікою, комп'ютерами, але сама по собі техніка не вирішить проблеми медіа-комунікацій. "Нам потрібні нові медіуми - педагоги, вчителі. Викладач повинен стати іншим, дійсно стати посередником між системою знань і свідомістю студента. Цей медіум, вчитель повинен бути відкритим до діалогу, постійно готуватися до лекцій, відвідуючи ті ж сайти, що і студенти, і перебувати в динамічному процесі електронних комунікацій", - зазначила Л.Стародубцева. За її словами, говорячи про медіатизацію, також йдеться про сучасні форми презентації навчального матеріалу, зокрема, за допомогою електронних підручників.

Л.Стародубцева додала, що в європейських країнах, зокрема, в Голландії, студенти багато спілкуються з викладачами через інтернет. Розклад пар і аудиторій вони також можуть дізнатися в інтернеті. Матеріали для підготовки до семінарів приходять на електронну пошту, і їм не потрібно, як українським студентам, шукати потрібні книги в бібліотеках.

Л.Стародубцева відзначила, що в України "неможливо провести медіатизацію, поки не з'являться медіа-фахівці". За її словами, ці дві проблеми пов'язані. "Ми живемо в культурі, в якій не діти вчаться у дорослих, а дорослі повинні вчитися у дітей. Ми повинні вчитися у студентів мистецтву медіа-комунікацій. Нам потрібні нові медіуми, відкриті, гнучкі, викладачі нового типу, які зможуть здійснити медіатизацію нашої системи освіти", - резюмувала Л.Стародубцева.

Довідка "SQ". Проект "Платформа. Свідомо" стартував 17 листопада в Харкові. Заснований бюро журналістських розслідувань "Свідомо" спільно з Національним університетом "Києво-Могилянська академія". Програма включає в себе презентації, відкриті лекції та конференції людей, які діляться своїм досвідом та знаннями з оточуючими. Метою програми є поширення унікального українського та іноземного досвіду і передових досягнень у сферах науки, культури, освіти, бізнесу та громадських ініціатив, які мотивують до змін. У Харкові організатором проведення проекту виступила всеукраїнська молодіжна організація "Фундація регіональних ініціатив".