Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, який перебував з благословення митрополита Київського і всієї України Володимира в Єрусалимі, 23 квітня привіз до Харкова Благодатний вогонь. У харківському аеропорту його зустріли священики церковних парафій Харківської області, а також харківський міський голова Геннадій Кернес, заступник голови ХОДА Валентин Дулуб, ректор Харківського національного університету ім.Каразіна Віль Бакіров, громадськість міста. Від лампади з Благодатним вогнем були запалені лампади, які доставлять вогонь у населені пункти області. Також Благодатний вогонь буде переданий в головний храм Харкова - Благовіщенський собор.

Довідка "SQ". У ході свого візиту в Ізраїль М. Добкін взяв участь у Хресній ході, що передує сходженню священного вогню, і отримав від патріарха Єрусалимського Теофіла III особливу нагороду - Хрест суспільства старійшин Храму Гробу Господнього, яку присуджують за особливі заслуги перед церквою. Народний депутат - харків'янин Олександр Фельдман передав патріарху фотоальбом, присвячений його недавньому візиту до Харкова (патріарх відвідував Київ в березні, щоб привітати з 90-річчям митрополита Харківського і Богодухівського Никодима).

Великдень цього року відзначається 24 квітня. 23 квітня в 23.30 на харківському телеканалі Р-1 розпочнеться пряма трансляція святкового богослужіння з Благовіщенського кафедрального собору. Міський пасажирський транспорт Харкова працюватиме всю пасхальну ніч з 23 на 24 квітня.

Слово "пасха" має грецьке походження ("настання", "позбавлення"). За християнською традицією, свято встановлене на честь воскресіння Ісуса Христа. За Євангелієм, воскресіння відбулося в Єрусалимі. Православні християни готуються до цього свята, дотримуючись Великого посту, який триває 48 днів.
Напередодні Великодня, у Велику суботу, на Гроб Господній (в Єрусалимі) сходить Благодатний вогонь. Священики вбираються у світлий одяг, урочисто одягаються віруючі. У храмах проходить божественна літургія, якій (опівночі) передує хресний хід навколо храмів.

Благодатний вогонь, або Святе Світло - це вогонь, що виноситься з Гробу Господнього під час спеціального богослужіння, що відбувається у Велику суботу напередодні православного Великодня в храмі Воскресіння Христового в Єрусалимі. Винесення Святого Світла символізує вихід з Гробу Світла істинного, тобто воскреслого Ісуса Христа. Церемонія проводиться спільно з Єрусалимською православною церквою і Єрусалимським патріархатом Вірменської апостольської церкви, у ній також беруть участь Коптська і Сирійська православні церкви.

Головна для віруючих подія Великої суботи - сходження Благодатного вогню у Храмі гробу Господнього в Єрусалимі - відбулася 23 квітня. Вогонь чудесним чином розгорівся в каплиці всередині храму над кам'яним ложем, на якому покоїлося поховане Тіло Христа. Благодатний вогонь з'явився у відповідь на молитви патріарха Єрусалимського Феофіла і тисяч паломників, що зібралися в храмі Гробу Господнього і на прилеглих до нього вулицях. За традицією, всі свічки й світильники в храмі були погашені заздалегідь. Після того, як диво сходження вогню відбулося, патріарх Феофіл передав Благодатний вогонь віруючим. Частинку божественного вогню отримала і делегація Харківської області.

Благодатний вогонь доставляється кожен рік спеціальними авіарейсами в різні країни і зустрічається з пошаною державними і церковними лідерами і громадськістю.