Харківський регіональний перинатальний центр почне працювати в середині лютого. Про це 23 січня повідомив журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма.

"Подія номер один у сфері охорони здоров'я минулого року - це будівництво перинатального центру при Харківській обласній клінічній лікарні. Те, що інші області робили за півтора року, нам вдалося здійснити фактично за п'ять місяців", - зазначив І.Шурма.

За його словами, зараз у перинатальному центрі встановлюють медичне обладнання, проходить його сертифікація. Потім буде проведена стерилізація приміщень, і після отримання всіх необхідних дозволів центр почне роботу.

Довідка "SQ". Регіональний перинатальний центр створюють у Харкові в рамках національного проекту "Нове життя - нова якість охорони материнства і дитинства". Центр розташовуватиметься на 4-х поверхах навчально-діагностичного корпусу обласної клінічної лікарні. До відкриття центру навчання пройдуть 284 медичні працівники.

Щорічно в області народжується близько 27 тис. дітей. У пологових будинках Харкова проходить близько 16 тис. пологів, з них 5,5 тис. пологів у жінок, що мешкають у районах області. Близько 3 тис. вагітних жінок у районах області мають ту чи іншу акушерську патологію. Для вирішення цих проблем планується організувати обласні перинатальні центри, де надаватиметься спеціалізована акушерсько-гінекологічна і неонатальна медична допомога.

Перинатальний період починається за кілька тижнів до народження дитини, включає момент її народження і закінчується за кілька тижнів після народження дитини.