На Харьковщине складывается тревожная ситуация с озимыми – депутат облсовета С. Лобас"Озимина добре увійшла в зиму, але через погоду, яка зараз складається, ситуація викликає тривогу. На полях мало снігу, є скрижаніла кірка, і якщо буде сильне похолодання, то озимина буде у важкому стані", - заявив 21 грудня "SQ" депутат Харківської облради (фракція "Сильна Україна"), голова наглядової ради ТОВ "Агрофірма "Киселі" (Первомайський р-н Харківської обл.) Сергій Лобас. За його словами, у зв'язку зі складними погодними умовами минулого року в агрохолдингу загинуло близько 1 тис.га озимих культур. "Цього року за хорошими для озимини попередникам (гороху й однорічних травах) було посіяно 750 га озимини. Всі сільгоспвиробники переживають, що може повторитися минулорічна історія. І ті уроки повинні бути враховані наступного року", - зазначив С.Лобас.

За його словами, насамперед необхідно запастися насінням ярої пшениці (цієї весни їх в області практично не було). "Крім цього, якщо повториться ситуація з неврожаєм, то доведеться пересівати значні площі. Отже, потрібні будуть додаткові кошти для проведення весняно-польових робіт. І якщо ми зараз не передбачимо, де їх можна буде знайти, то багато агрогосподарств можуть не витримати ні фінансово, ні організаційно. Аграріям потрібні будуть кредити, і потрібно подумати, як компенсувати з держбюджету кредитну ставку, щоб зацікавити банки", - підкреслив С.Лобас.

Він також зазначив, що цього року агрохолдинг не отримав компенсацію за загиблу озимину, тому що кошти на виплати не були закладені до держбюджету. У 2011 р., за попередньою інформацією, буде серйозно посилена допомога АПК, і очікується, що у випадку неврожаю компенсації будуть отримані. Облрада теж може включитися в роботу з підтримки сільгоспвиробників і створити резервний фонд на випадок надзвичайних ситуацій. В облбюджеті потрібно зарезервувати 3-4 млн.грн., які будуть спрямовані на компенсації ставок за кредитами, взятими на проведення пересіву озимини. Так облрада проявить державний підхід до вирішення проблем АПК", - зазначив С.Лобас.

Довідка "SQ". У Харківській області, за даними Головного управління агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації, на 6 грудня у відмінному стані перебуває близько 98% озимини. Всього в регіоні засіяно озиминою 505 тис.га. У 2009 р. озимими культурами було засіяно 540 тис. га.