Дівчата, які в 2011 р. вступлять до вищих навчальних закладів Міністерства внутрішніх справ, повинні будуть пройти обов'язкову службу у внутрішніх військах. Про це 22 лютого заявив перший заступник начальника Департаменту кадрового забезпечення МВС України Олександр Гіда, передав сайт МВС. За його словами, замість безпосередньої служби у спеціальних частинах міліції дівчата будуть до них прикомандировані і нестимуть патрульну службу на вулицях населених пунктів нарівні зі своїми однокурсниками-чоловіками з тією лише різницею, що юнаки після патрулювання повернуться в казарму, а дівчата - до гуртожитку навчального закладу.

"Ця експериментальна система подібна практиці інших країн, коли кандидат на службу в правоохоронних органах повинен спочатку пройти багаторічні стажування, вивчаючи так звану "поліцейську справу". Запровадження цієї системи дозволить виявляти саме тих кандидатів, які вмотивовано йдуть на службу в органи внутрішніх справ. А це в свою чергу допоможе перетворити Міністерство внутрішніх справ у правоохоронне відомство європейського зразка",- зазначив О.Гіда.

Раніше планувалося, що з 2011 р. вступити до вишів, підпорядкованих Міністерству внутрішніх справ, зможуть тільки юнаки, яким на момент вступу виповниться 17,5 років.

Довідка "SQ" Згідно розпорядження Кабінету міністрів України від 29 грудня 2010 р. № 2344-р "Про проведення експерименту з підготовки фахівців для Міністерства внутрішніх справ", набір на навчання в частини вищих навчальних закладів МВС здійснюватиметься за експериментальної навчальної програми. Курсанти після закінчення першого курсу ВНЗ будуть служити в спеціальних моторизованих частинах міліції та частинах спеціального призначення внутрішніх військ. Військовослужбовці цих частин виконують обов'язки з охорони громадського порядку, патрулюючи вулиці.