Для розчищення водних об'єктів у Харкові куплена нова спецмашина європейського виробництва. Про це повідомив сайт міськради.

Як зазначив директор КП "Комплекс з експлуатації об'єктів водозниження і зливової каналізації" Олександр Докучаєв, машина призначена для використання в неглибоких водоймах. Вона може виконувати п'ять операцій: косити і збирати очерет, прибирати з глибини колоди, виконувати роботи з поглиблення дна, зокрема, розчищати мережі зливової каналізації та очищати дно від мулу.

"У Харкові є річки та інші водні об'єкти, які потребують розчищення. Приміром, р. Лопань поступово перетворюється на болото, тому за нею потрібен постійний догляд. Завдяки роботі цієї машини харків'яни зможуть користуватися відкритими причалами", - зазначив О.Докучаєв. Він також розповів, що ця машина - унікальна для України, її використання економічно вигідне, оскільки така машина може заміняти бригаду робітників із 60 осіб. "Окрім того, бувають випадки, коли використання людської праці неможливе або небезпечне, тому що, розчищаючи водойму або прибираючи колоди, робітники можуть випасти з човна. Тут же один оператор, сидячи за кермом машини, може виконувати безліч функцій", - підкреслив він.

О.Докучаєв повідомив, що представник фірми-виробника машини вже відвідав Харків і провів навчання робітників комунального підприємства. Нова техніка почне працювати на водоймах міста з весни 2012 р.