Починаючи з 16 грудня, в пунктах перетину кордону України митники будуть проводити попередній документальний контроль. За рахунок цього контролюючі повноваження митниці розширяться. Про це 21 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомив начальник Харківської обласної митниці Сергій Іванов.

За його словами, суть змін, введених відповідним законом від 3 лютого, в наступному: з 16 грудня митники при переміщенні через кордон товарів перевірятимуть і ті документи, які раніше були у сфері відповідальності інших контролюючих служб. Йдеться про санітарно-епідеміологічний контроль, ветеринарно-санітарний контроль, екологічний контроль, контроль переміщення культурних цінностей і т.д.

За словами С.Іванова, аналогічні зміни в роботі митниці відбулися в липні в Російській Федерації, і в цілому це світова практика. Він зазначив, що ці зміни спростять порядок переміщення товарів через кордони і скоротять час, необхідний для проведення контролю, приблизно на 30%. "Якщо сьогодні для митного оформлення однієї партії товару в пункті пропуску передбачається дві години для оформлення на митниці і по півгодини для кожної контрольної служби, то з грудня цей час скоротиться приблизно до двох годин на митниці", - заявив С.Іванов.

Скорочення часу відбудеться за рахунок того, що особам, які переміщують через кордон товар, не доведеться їздити з ним до різних контролюючих органів і вистоювати там черги: всі документи можна буде оформити в одного співробітника митниці. У той же час С.Іванов підкреслив, що деякі групи товарів будуть як і раніше контролюватися відповідними контролюючими органами.

За словами С.Іванова, Харківська митниця готова до цих змін. "Уся нормативна документація вже вивчена особовим складом митниці, розроблений план заходів щодо проведення додаткових теоретичних і практичних занять з митниками. Проведемо їх протягом місяця", - розповів С.Іванов. Штат митників у зв'язку зі змінами потрібно буде збільшити лише в одному пункті пропуску - "Плетнівка" - на чотири особи. В інших пунктах пропуску штат співробітників збільшувати не доведеться. У разі необхідності співробітники митниці також зможуть припинити попередній контроль і викликати для цього посадових осіб контролюючих органів. Це буде робитися в тих випадках, коли у товару порвана упаковка, закінчився термін придатності, неповний пакет документів на товар і т.д.