Харківський апеляційний адміністративний суд 20 квітня не задовольнив скаргу громадських організацій на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 4 березня 2011 р. Про відмову в розгляді позову до народних депутатів України з приводу того, що вони голосували за прийняття закону "Про регулювання містобудівної діяльності (щодо скорочення дозвільних процедур у будівництві)".

Як повідомив апелянт, голова правозахисної організації "Альянс квіріти" Максим Корнієнко, суд озвучив тільки резолютивну частину рішення, повний текст рішення повинні видати 26 квітня. Відповідач до суду не з'явився.

"Рішення суду вважаю необгрунтованим і спрямованим на захист однієї зі сторін у справі (у даному випадку відповідача - народних депутатів), оскільки судді окружного адмінсуду та апеляційного адмінсуду знаходяться в прямій залежності від цієї сторони", - зазначив правозахисник.

За його словами, ще окружний адмінсуд при винесенні постанови про відмову розгляду позову керувався тим, що відповідачі - народні депутати України - стосовно позивача (Ангеліні Русанової) не є суб'єктами владних повноважень. "Однак народні депутати все-таки є суб'єктами владних повноважень. Приймаючи закони і вносячи зміни до Конституції, вони керують державою", - підкреслив М.Корнієнко. У зв'язку з цим буде підготовлена ​​касаційна скарга до Вищого адміністративного суду України.

Довідка "SQ". Представник харківської екогрупи "Печеніги" Ангеліна Русанова 3 березня подала позов до Харківського окружного адміністративного суду до всіх народних депутатів України, які голосували за прийняття закону України "Про регулювання містобудівної діяльності (щодо скорочення дозвільних процедур у будівництві)". Позивач вимагала визнати протиправними та такими, що порушують присягу народного депутата України дії відповідачів при прийнятті цього закону.

Згідно позову, під час голосування за цей законопроект народними депутатами були порушені конституційні права громадянин у сфері містобудівної діяльності та проігноровані інтереси громадськості в процесі забудови територій, що є прямим порушенням норм Конституції України. Зокрема, проігноровано вимоги про проведення громадських слухань з планованим забудовам, також цей законопроект передбачає заборону проведення екологічної експертизи, державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки, санітарно-епідеміологічної та інших експертиз. Крім того, якщо раніше ДАБК зобов'язаний був дати висновок перед будівництвом, то зараз якщо протягом 11 днів з ДАБКу немає ніякої відповіді, то автоматично вважається, що будівництво дозволене.

4 березня Харківський окружний адміністративний суд виніс постанову, якою відмовив А.Русановій у відкритті провадження за цим позовом. 16 березня була подана апеляція до Харківського апеляційного адміністративного суду.