Ветерани Південної та Донецької залізниць звернулися з відкритими листами до генерального директора ДАЗТ "Укрзалізниця" Володимиру Козаку, в яких просять перенести святкування Дня залізничника з четвертого листопада на першу неділю серпня. Про це повідомили "SQ" у прес-центрі "Укрзалізниці".

Як пояснили в прес-центрі, ветерани повідомляють у листі, що свято залізничників протягом багатьох років проходив саме в першу неділю серпня. Перенесення свята на цю традиційну дату дасть можливість українським залізничникам відзначати професійне свято в один день зі своїми колегами з Білорусі, Казахстану та Росії. "Перенесення дозволить ще раз підкреслити, що залізниці України є невід'ємною частиною загального транспортного комплексу, який об'єднує наші країни", - йдеться в листі.

За інформацією прес-служби, 19 квітня в Києві відбулося засідання ради Асоціації ветеранів війни та праці залізничного транспорту України, на якому його учасники підтримали пропозиції ветеранів-залізничників про повернення традиційної дати святкування Дня залізничника. Учасники засідання вирішили просити керівництво "Укрзалізниці" та галузевої ради профспілки звернутися до керівництва держави з проханням перенести дату офіційного свята.

Довідка "SQ". Професійне свято працівників залізничного транспорту України - День залізничників - відзначається 4 листопада відповідно до указу президента України № 257/93 від 15.07.1993 р. Днем залізничників ця дата стала за ініціативою працівників Львівської залізниці. Саме 4 листопада 1861 р., за часів Австро-угорської імперії, на територію сучасної України - до Львова - прибув перший потяг, який називався "Ярослав". У нинішньому розумінні цей поїзд був поїздом міжнародного сполучення: він з'єднував Відень, Краків, Перемишль і Львів.