Головна новина минулого тижня - ціни на газ для населення збільшені у півтора рази. Відбудеться це з першого серпня. Збільшаться в півтора рази і ціни на газ для підприємств комунальної теплоенергетики. Міністр з питань житлово-комунального господарства Юрій Хіврич заявив, що це призведе до підвищення ціни на тепло і гарячу воду на 20-25%. Незважаючи на розмови урядовців про те, що це необхідно для того, що б комунальне господарство не прийшло до повного занепаду, справжня причина настільки непопулярного заходу - вимога МФВ. Нагадаємо, ще в квітні стало відомо, що Міжнародний валютний фонд вимагає від України підвищення ціни на газ для населення на 75%. Так, вимогу МВФ, нехай і не в повному обсязі, але буде виконано. А для того, щоб не викликати зростання соціальної напруженості, уряд пообіцяв компенсувати такий різкий стрибок цін, використовуючи механізм субсидій.

По-перше, субсидія з оплати комунальних слуг для малозабезпечених сімей буде компенсувати витрати, які перевищують 15% сукупного прибутку сімей працездатних і 10% - сімей непрацездатних громадян (пенсіонери, інваліди). Раніше держава компенсувала витрати, які перевищували 20% прибутку сімей працездатних громадян і 15% - непрацездатних.

По-друге, механізм оформлення субсидій істотно спрощується. За словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, субсидії будуть призначатися на основі заявницького принципу. "Людині не потрібно буде ходити по ЖЕКах, підприємствах, різних установах і збирати нескінченні довідки. Всі необхідні документи повинні підготувати й оформити органи соціального забезпечення. Ніяких інших документів ніхто від громадянина не в праві буде вимагати, а за пенсіонерів взагалі все зроблять відділення Пенсійного фонду", - зазначив прем'єр.

На перший погляд, здається, що і вовки ситі (МВФ подібна політика, швидше за все, задовольнить), і вівці цілі (найбідніші українці від підвищення ціни на газ не постраждають). Але тут, можливо, є дуже серйозна проблема. За офіційними даними, близько 35% економіки України перебуває в тіні. Це означає, що сотні тисяч українців, зайнятих у тіньовому секторі, або взагалі ніяк не демонструють державі свої прибутки, або їх офіційні зарплати є мінімальними. Зараз ця величезна маса людей субсидіями не користується - комунальні платежі були великими, але підйомними, а головне - процедура отримання субсидій була складною. Тепер же, підстебнуті, по-перше, різким здорожчанням комунальних послуг, а, по-друге, значним спрощенням процедури оформлення субсидій, усі вони стануть оформляти держдопомогу. Навіть непомірно роздуті українські фіскальні органи фізично не зможуть проконтролювати реальні прибутки кожного претендента на субсидію. Для того, щоб покрити витрати на субсидії, уряд буде змушений збільшувати податки. Український бізнес відповість на це все більшою тінізацією. Це призведе до зростання кількості людей, зайнятих у тіньовому секторі, а значить - до зростання претендентів на субсидію. А це зростання потрібно буде компенсувати фіскальним пресингом ... Ось коло і замкнулося.

Звичайно, розірвати це порочне коло можна. Для цього "пакетом" зі спрощенням процедури отримання субсидій і збільшенням комунальних платежів повинні йти заходи щодо детінізації бізнесу, і в першу чергу - різке зниження нарахувань на зарплату та податків на прибутки фізосіб. Проте нічого схожого поки не спостерігається.

І, закриваючи тему, трохи арифметики. Підвищуючи ціну на газ для населення, уряд планує отримати від МФВ близько 10 млрд. дол. кредиту. При цьому через наявність тіньового сектору держава щорічно недоотримує, за найскромнішими оцінками, більше 90 млрд.грн. Замість того, щоб серйозно перейнятися виведенням українського бізнесу з тіні і знайти внутрішні резерви для поповнення бюджету, уряд заганяє бізнес у тінь, щоб отримати позикові кошти для латання бюджетних дірок. Логіка, що й казати, дивна.

Конфлікт навколо будівництва дороги через Лісопарк минулого тижня трози стих. Принаймні, ніяких гучних акцій протесту не було, і лісозахисників міліція не заарештовувала. Зате сплив ще один аспект конфлікту - судовий. Активісти-громадські раніше особливо не поширювалися про свої кроки на судовому терені. Це було особливо дивно на тлі невгамовної розмов про незаконність будівництва дороги. У вівторок стало зрозуміло, чому тема звернення до суду не мусувалася. Схоже на те, що з юридичної точки зору позиції захисників лісу виглядають не дуже сильно. У позові захисників лісу було зазначено, що рішення виконкому про будівництво дороги через Лісопарк посилається на недійсне рішення сесії міськради. Однак після того, як представник юридичного департаменту Харківської міськради надав суду копію рішення виконкому міськради, в якій посилання зроблене вже на чинне рішення сесії, суд відхилив клопотання про призупинення будівництва дороги. Загалом, формальна зачіпка поки не спрацювала. Є правда ще один момент - справа про оскарження дій управління охорони природи, яке було надіслано для розгляду до Окружного адміністративного суду. Але це вже претензія не до міської влади, крім того, суть претензії не змінюється - узгодження Держуправління з охорони природного середовища посилається на недійсне рішення сесії. Але якщо все-таки існує і дійсне рішення сесії, то й другий позов спіткає та ж доля - суду буде представлено інше погодження, яке буде посилатися на чинне рішення сесії. Швидше за все, суд відхилить клопотання про призупинення робіт, а пізніше, можливо, і сам позов.

Була під час судових розглядів і радісна для лісозахисниікв звістка. У середу суд направив до міської прокуратури постанову, в якій доручив перевірити, чи не було сфальсифіковано рішення виконкому Харківської міськради, згідно якого була проведена вирубка дерев для будівництва дороги. В ефірі одного з телеканалів правозахисник Євген Соловйов навіть назвав це рішення "безпрецедентним", оскільки в його практиці подібне рішення зустрічається вперше. Проте представники відповідача зберігали олімпійський спокій. Начальник юридичного департаменту Харківської міськради Володимир Коваленко заявив, що вони підтримують ініціативу суду про передачу документів до харківської прокуратури, тому що "перевірка прокурора буде істотним доказом того, що рішення міськради є справжнім".

Після цього активісти руху "Зелений фронт" поспішили заявити про те, що мають намір подати заяву до Харківської міської прокуратури з вимогою перевірити законність дій фірми "Паркінг плюс" зі знесення дерев у парку Горького і бездіяльність співробітників міліції, які перебувають на місці вирубки. Щоправда, і тут лісозахисників очікує глухий кут. Навіть якщо прокуратура знайде порушення у діях співробітників фірми і міліціонерів, це практично ніяк не вплине на ситуацію. Поки незаконність самого факту будівництва дороги не доведена в суді, можна змінити фірму-підрядника, можна залучити міліціонерів до дисциплінарної відповідальності, але нічого окрім морального задоволення лісозахисникам це не принесе - дорога буде будуватися, дерева будуть вирубуватися.

Та й сам факт того, що прокуратура побачить у діях підрядника і міліціонерів щось незаконне, вельми сумнівний. Вина міліціонерів, за словами активістів, полягає в тому, що вони не перешкоджають вирубці лісу, законність якої оскаржується в суді, тобто, наразі незаконність вирубки не доведена. Керівники фірми-підрядника теж можуть спати спокійно, адже вони діють на підставі договору, та законність рішення виконкому - це не їхня проблема.