Харківська правозахисна група спільно з низкою інших правозахисних організацій написали відкритого листа президентові України Віктору Януковичу та Генеральному прокурору Олександру Медведьку, в якому висловили стурбованість політикою міністра внутрішніх справ України Анатолія Могильова. Лист розміщено на сайті Харківської правозахисної групи.

У листі зазначено, що у своєму виступі в шоу "Велика політика" на телеканалі "Інтер" 9 липня А. Могильов "запропонував власне бачення нового критерію оцінки діяльності міліції, яким є кількість осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності. Проте захист прав і свобод громадян не може вимірюватися ні відсотком розкритих злочинів, ні тим більше - кількістю залучених до відповідальності правопорушників". За словами правозахисників, такий підхід призведе до того, що злочини будуть розкриватися на папері, а невинні люди будуть масово потрапляти за грати.

"Неприпустимим з точки зору закону є те, як А. Могильов намагається навести лад серед правоохоронців. Визнання міністром самого факту обдзвону обласних прокурорів з метою застосування з боку останніх більш жорстких заходів до міліціонерів-правопорушників є підставою для проведення спеціальної перевірки, оскільки такими викликами міністр намагається вплинути на дії органів прокуратури на стадії досудового слідства. Такі дії неприйнятні в правовій державі. Нас також турбує той факт, що такі резонансні заяви з боку міністра внутрішніх справ не викликали протягом цього часу жодної видимої реакції з боку уряду", - сказано в зверненні. "Якщо міністр озвучив позицію нового керівництва країни щодо шляхів підтримання правопорядку, то ми хочемо знати про цю позицію як можна більше. Якщо ж він висловлював лише своє бачення, то ми хочемо, щоб уряд відкрито вказав на непрофесіоналізм і хибність подібних дій", - сказано у зверненні.