Ученые будут агитировать общественность за строительство в Харькове ядерной установки специальными буклетамиУчені розробили буклети, які роздадуть учасникам громадських слухань з приводу будівництва ядерної установки - джерела нейтронів. Про це 18 квітня повідомив заступник гендиректора Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" Іван Карнаухов. За його словами, в інституті вже розробили техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) проекту створення установки, але воно поки неофіційне і показувати його громадськості неможливо.

Як зазначив І.Карнаухов, одна зі стадій офіційного затвердження проекту будівництва установки як раз і полягає в громадському обговоренні проекту. "Проект підлягає експертизі в установленому порядку. І відповідно до закону про використання ядерної енергії слухання проходять на стадії підготовки ТЕО. Спочатку затверджується ТЕО, а потім - проект. ТЕО ми подаємо на затвердження в травні, і складовою частиною цього ТЕО будуть результати громадських слухань", - відзначив учений.

І.Карнаухов повідомив, що ТЕО представляє собою цілі томи. "Ми кожному з прибулих на громадські слухання дамо буклетик з конструкціями, з графіками нейтронних полів і радіаційних систем захисту та забезпечення радіаційної безпеки, з обгрунтуванням розмірів санітарної зони і все інше. Всі ці документи будуть представлені на слуханнях. Слухання організовує Харківський міськвиконком, і він визначає кількість учасників слухань. Наш конференц-зал, де намічено провести слухання, вміщує 310 осіб", - зазначив І.Карнаухов.

 

 

 

Довідка "SQ". У квітні 2010 р., під час Вашингтонського саміту з ядерної безпеки, в якому взяли участь лідери 47 держав, України заявила про звільнення своєї території від запасів високозбагаченого урану. Зі свого боку американський уряд підтвердив свої зобов'язання надати технічну та фінансову допомогу Україні в реалізації досягнутих домовленостей, до наступного саміту з ядерної безпеки, проведення якого планується в 2012 р. У грудні 2010 р. Україна почала вивозити до Росії запаси високозбагаченого урану, закінчити це планується до 2012 р.

Частиною американо-українських домовленостей є забезпечення можливості продовження науково-дослідних робіт в області ядерної фізики і будівництво для цих цілей на базі ННЦ "ХФТІ" нової високотехнологічної ядерної установки - джерела нейтронів, заснованого на підкритичній збірці і керованого лінійним прискорювачем електронів.