Народний депутат - харків'янка Алла Александровська (фракція Компартії) зареєструвала у Верховній Раді проект закону про внесення змін до закону "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" (щодо включення підкритичних установок до списку ядерних об'єктів).

Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту, підкритичні збірки і джерела нейтронів, засновані на підкритичній збірці, не включені до списку ядерних об'єктів. Залишається також неврегульованим питання про створення експлуатуючих організацій для цих установок. Ці прогалини в законодавстві пропонується законодавчо врегулювати.

Довідка "SQ". Наприкінці лютого 2005 р. у Національному науковому центрі "Харківський фізико-технічний інститут" (ХФТІ) пройшла нарада за участю фахівців Аргонської національної лабораторії (США), на якій було вирішено, що США профінансують проектування нейтронного джерела для прискорювача. США зацікавлені в тому, щоб проект був реалізований у найкоротші терміни. В інституті є ядерні діляться матеріали, і США вимагають, щоб ці матеріали були або передані США, або знищені. Якщо прискорювач буде створений, то матеріали "спалять" у ході дослідження для отримання нейтронів, що влаштовує США.

3 листопада 2008 р. Міністерство енергетики США передало до Національної академії наук України офіційну пропозицію про надання на чотири роки 25 млн.дол. для будівництва в Харкові підкритичної ядерної збірки. Ядерна збірка буде використовуватися для організації виробництва медичних радіоізотопів і досліджень у галузі створення безпечного ядерного джерела енергії. Проект будівництва збірки розроблений фахівцями Арагонської лабораторії і ХФТІ.

Урочистий початок будівництва установки намічений на 28 вересня. Передбачається, що закладання першого каменя зроблять представники керівництва США й України.