Всеукраїнський велодень - 2011 пройде 28 травня в Харкові. Як повідомив "SQ" організатор акції Євген Ілюхін, харківське святкування "Велодня" розпочнеться загальними зборами велосипедистів на площі Свободи. Початок офіційної церемонії відкриття - о 10.00, старт святкової колони - об 11.00.

Колона велосипедистів буде рухатися за маршрутом: площа Свободи - проспект Леніна - вулиця Новгородська - велотрек "Динамо". "У параді братимуть участь тематичні колони. Наприклад, колона збірної велосипедистів товариства "Динамо", колона дітей зі спортшкіл, колона костюмованих персонажів і т.д.", - зазначив Є.Ілюхін. За його словами, далі всі події будуть розгортатися на велотреку "Динамо". Зокрема, у програмі велодня -2011 - спортивні змагання; ігри, конкурси, розваги; показові виступи (велотріал, BMX); робота дитячих майданчиків з аніматорами; ярмарок; робіт СТО (станція технічного обслуговування); спеціальний дівочий куточок; майстер-класи з деяким велодісціплінам. Також глядачі зможуть поспостерігати за веломобілями, двоповерховим велосипедом і велотанком.

Як підкреслив Є.Ілюхін, цього року всі розважальні та спортивні заходи в рамках велодня пройдуть на велотреку "Динамо", а не на пл.Свободи, як було раніше. "Вся справа в тому, що ми не представляємо інтересу для нинішньої міської влади. Раніше до нас ставилися лояльніше. Ми вільно чотири роки поспіль проводили нашу акцію на пл.Свободи, минулого року ледве отримали дозвіл провести в парку Горького. А цього роу ще гірше - відмовили у всіх майданчиках, посилаючись на акцію "Мистецьке містечко", яка пройде на пл. Свободи в цей час, сад Шевченка начебто взагалі будуть готувати до Євро-2012. Довелося зупинитися на велотреку "Динамо", - зазначив Є.Ілюхін.

За його словами, в усіх інших містах України до цього дня готуються давно і грунтовно. "У тому ж Києві сам мер бере участь у велопробігу. Велосипедисти - учасники акції - ще в середині січня отримали дозволу на проведення велодня, затвердили всі маршрути велопробігу, дату заходу. У нас же місяцями міська влада приймала всі ці рішення. Тепер у нас на підготовку залишилося всього чотири тижні", - підкреслив Є.Ілюхін.

"Але незважаючи на це ми все одно чекаємо більше 2,5 тис. учасників з Харкова й області, з інших міст України. Свою участь уже підтвердили велосипедисти з Бєлгорода (Росія)", - додав Є.Ілюхін.

Організатори акції "Велодень-2011" у Харкові - Федерація велосипедистів Харківської області, фізкультурно-спортивне товариство "Динамо" (Харків) і сайт "Харків-турист".

Довідка "SQ". Всеукраїнський велодень - 2011 пройде більше ніж у 20 містах України (у Вінниці, Донецьку, Житомирі, Запоріжжі, Івано-Франківську, Києві, Луцьку, Одесі, Харкові, Чернігові та ін.) У цих містах велосипедисти організують велопарад і проїдуть центральними вулицями. Учасники велодня виступають за безпеку і взаємоповагу на дорогах, створення велодоріжок та велопарковок у громадських місцях.

Велодень у форматі велопараду проводиться в Харкові вже вшосте. Велосипедне співтовариство Харкова ще у 2006 р. уперше провело одночасно з Києвом акцію "На роботу на велосипеді".

Акція "Велодень" проводиться щорічно з метою пропаганди здорового та активного способу життя та екологічної альтернативи міському автотранспорту, створення цивілізованих умов для велосипедистів у містах України.