Більше 39 тисяч харківських абітурієнтів, з яких 80% - учні випускних класів, зареєструвалися на проходження зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) цього року (термін подачі реєстраційних документів для проходження ЗНО скінчився 20 лютого - "SQ"). Про це 19 березня повідомив журналістам начальник Головного управління освіти і науки Харківської облдержадміністрації Роман Шаповал. За його словами, серед абітурієнтів є близько 40 осіб, яким на тестах будуть потрібні спеціальні умови, зокрема, сурдопереклад або місце в аудиторіях на перших поверхах (йдеться про людей з обмеженими фізичними можливостями).

Також Р.Шаповал нагадав, що 24 березня відбудеться пробне ЗНО з української мови та літератури, іноземної мови, біології, фізики та всесвітньої історії, а 31 березня - з історії України, математики, хімії, географії та російської мови. На пробне тестування в Харківській області зареєструвалося 6 тис. 232 учасники, які обрали 10 тис. 665 тестів. Вартість одного пробного тестування цього року становить 84 грн.

Довідка "SQ". У 2012 р. навчальний рік для учнів одинадцятих класів закінчиться 3 травня, після чого вони будуть здавати іспити і проходити зовнішнє незалежне оцінювання. 15 травня стартує ЗНО, результати якого оголосять з 30 травня до 1 липня. Додаткова сесія ЗНО відбудеться з 18 до 23 червня. Нововведення цьогорічного тестування - введення тесту з всесвітньої історії.

Згідно з графіком, 15 травня пройде тестування з хімії, 17 травня - з російської мови, 19 травня - з географії, 21 і 22 травня - з математики, 24 травня - з всесвітньої історії, 26 травня - з іноземних мов, 28 і 29 травня - з української мови та літератури, 31 травня і 1 червня - з історії України, 5 червня - з фізики, 7 червня - з біології.

Цього року випускники при здачі ЗНО матимуть можливість пройти тестування з чотирьох предметів, а не з п'яти, як було раніше. Також цього року підвищується прохідний бал з профільних предметів - тепер він повинен бути не нижчим 140. Прохідний бал з обов'язкового предмету (українська мова та література) залишиться незмінним - 124 бали.