Щомісяця харків'яни забирають з КП "Центр поводження з тваринами" від 15 до 30 бездомних собак. Про це 18 жовтня повідомив сайт Харківської міськради з посиланням на провідного фахівця обліку та реєстрації домашніх тварин КП Анжеліку Колесник.

За її словами, "з собак, які надходять до центру, відбирають тих, яких ще можна прилаштувати. Вони проходять ветеринарний огляд і 10-денний карантин, їх вакцинують. До нас на день надходить близько 200 телефонних дзвінків від людей, які бажають забрати собаку, а іноді й здати. Хочуть взяти і маленьких кімнатних собак, і великих - для охорони. Забирають і цуценят, і дорослих собак".

А.Колесник повідомила, що вибрати собаку, яка знаходиться в центрі, можна з бази даних, розміщеної на сайті підприємства. Зараз підприємство пропонує 12 тварин. "Забрати собаку можна безкоштовно, однак при цьому необхідно обов'язково її зареєструвати, тобто отримати на тварину паспорт і жетон, за яким її можна буде знайти у разі зникнення. Вартість реєстрації - 23,5 грн.", - зазначила фахівець. Вона підкреслила, що потім співробітники центру відстежують, чи не виявилася  собака на вулиці, оскільки тварин нерідко беруть і залишають жити у дворі.

"Коли собак підгодовують у дворах - це неправильно, люди вважають, що роблять собакам краще, не замислюючись над тим, що собаки потім розмножуються. Але собаці на вулиці не місце. Був досвід, коли собак відловлювали, стерилізували і повертали у звичне середовище. Але позитивних результатів це не дало: вони всі так само продовжували збиватися в зграї. Тому ми намагаємося підвищити відповідальність господарів домашніх тварин, щоб їх вихованці не опинялися на вулиці", - підкреслила А.Колесник.