Пам'ятники трьом лауреатам Нобелівської премії - біологу Іллі Мечникову, фізику Льву Ландау та економісту Саймону (Семену) Кузнецю - хочуть встановити у Харкові. Про це 17 листопада на відкритті пам'ятників ученим Дмитру Багалію й Олександру Ляпунову повідомив ректор Харківського національного університету (ХНУ) імені В.Каразіна Віль Бакіров. "Ми хочемо встановити погруддя Нобелівським лауреатам, життя і творчість яких були пов'язані з нашим університетом", - зазначив він. Пам'ятники планується встановити зліва від входу до головного корпусу ХНУ. З приводу їх створення В.Бакіров звернеться до скульпторів Олександра Рідного і Ганни Іванової.

Довідка "SQ". Ілля Ілліч Мечников народився 3 (15) травня 1845 р. у сел.Іванівка (Куп'янський район Харківської області), помер 2 (15) липня 1916 р. у Парижі (Франція). Біолог, фізіолог і патолог, один з основоположників еволюційної ембріології, творець порівняльної патології запалення, фагоцитарної теорії імунітету, засновник наукової геронтології, лауреат Нобелівської премії в області фізіології і медицини (1908 р.). У 1864 р. закінчив Харківський університет.

Лев Ландау (9 (22) .01.1908 р., м.Баку, - 1.04.1968 р., м. Москва) - радянський фізик, академік АН СРСР (обраний в 1946 р.). Лауреат Нобелівської, Ленінської і трьох Сталінських премій, Герой соціалістичної праці, член Академій наук Данії, Нідерландів, Американської академії наук і мистецтв (США), Французького фізичного товариства, Лондонського фізичного товариства і Лондонського королівського товариства. З 1931 до 1937 рр. очолював теоретичний відділ Українського фізико-технічного інституту в Харкові (зараз - ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут"). У 1933 р. очолив кафедру теоретичної фізики Харківського університету.

Саймон Сміт Кузнець (при народженні Семен Абрамович Кузнець, 30 квітня 1901, Пінськ, Російська імперія - 8 липня 1985, Кембридж, Массачусетс, США) - американський економіст російського походження. Лауреат Нобелівської премії з економіки 1971 р. "за емпірично обгрунтоване тлумачення економічного зростання, яке привело до нового, глибшого розуміння економічної і соціальної структури і процесу розвитку в цілому".