Началось судебное разбирательство по иску АТН к городской СЭС

Засідання за позовом харківської телекомпанії "АТН" (АТН) до головного санітарного лікаря міста Ірини Зубкової пройшло сьогодні, 17 жовтня, в Харківському окружному адміністративному суді. На початку засідання представник АТН, адвокат Юрій Аксьонов подав клопотання про розгляд справи колегією суддів. За його словами, це пов'язано з тим, що справа складна, і колегія необхідна для більш об'єктивного розгляду. Клопотання було задоволене.

Ю.Аксьонов розповів, що телекомпанія вимагає зобов'язати І.Зубкову скасувати постанову про заборону роботи радіорелейної станції АТН і прийняти рішення про відновлення її діяльності, направивши відповідного листа до Харківського обласного радіотелевізійного передавального центру (там знаходиться обладнання, що приймає сигнал АТН, яке також вимкнене) .

"Телекомпанія "АТН" вимагає, щоб я прийняла незаконне рішення про відновлення роботи її якого обладнання, яке не має санітарного паспорта, у зв'язку з чим не можна гарантувати його безпеку для населення", - заявила у свою чергу І.Зубкова.

Її адвокат Юрій Фуженко розповів журналістам, що надані телекомпанією копії санітарного паспорта, виданого Центральною санепідемстанцією (СЕС) Міністерства охорони здоров'я України, мають "масу огріхів". Як зазначила І.Зубкова, спочатку АТН надало міській СЕС копію санпаспорта без протоколу з результатами лабораторних досліджень. Пізніше на вимогу СЕС Харкова був наданий і протокол, але виявилося, що він датований 21 вересня, а санпаспорт - 1 вересня. За словами санлікаря, у зв'язку з цим виникли сумніви в достовірності цих документів. Тому міська СЕС вимагала від АТН надати оригінал виданого Центральної СЕС санпаспорт, але телекомпанія відмовляється це зробити. Як повідомив Ю.Аксьонов, в АТН вважають, що І.Зубкова - "заангажований чиновник", у зв'язку з чим не виключають можливості фальсифікації або знищення нею санпаспорта.

Також І.Зубкова повідомила, що при видачі цього документа Центральна СЕС не врахувала випромінювань інших радіопередавальних установок, розташованих разом із обладнанням АТН на даху будівлі по пров. Театральному, 4. "Окрім передавальної станції АТН там знаходиться обладнання компаній "МТС" і "Київстар". При видачі санпаспорт повинні підсумовуватися дані про випромінювання з усіх станцій", - зазначила вона. Зараз же санпаспорт АТН відкликаний Центральної СЕС для проведення повторних розрахунків розподілу рівнів електромагнітного поля з урахуванням технічних характеристик базової станції "МТС Україна" та проведення відповідних лабораторних досліджень рівня електромагнітного поля на прилеглій території.

За словами І.Зубкової, якщо санпаспорт буде правильно оформлений, то робота радіорелейної станції АТН може бути дозволена, але поки санлікар не може дати такого дозволу. "Паспорт не відповідає вимогам. Як можна змушувати мене дати дозвіл на функціонування обладнання?" - заявила вона.

Як повідомив Ю.Фуженко, з 1 липня почала діяти ціла низка законів, що вводять підвищену відповідальність за вчинення корупційних дій. "Що чекало б мою клієнтку, якби вона пропустила цей санітарний паспорт? Її б притягли до відповідальності за таку дію. Зараз ведеться тиск на мою клієнтку, щоб вона прийняла незаконне рішення, і потім виникла розмова про корупцію", - заявив він. На запитання судді, чи намагалися сторони вирішити конфлікт мирним шляхом, не доводячи ситуацію до суду, І.Зубкова відповіла, що керівництво АТН жодного разу до неї не зверталося з цього приводу, а тільки надсилало кореспондентів за коментарями.

Ю.Аксьонов в ході засідання суду подав два клопотання про залучення ХОРТПЦ та Центральної СЕС як третіх сторін у справі. Судді ці клопотання відхилили.

Наступне засідання відбудеться завтра, 18 жовтня (початок о 14.00).

Довідка "SQ". 13 вересня АТН розповсюдило відкритого листа до президента України Віктора Януковича з проханням втрутитися в ситуацію, що склалася навколо трансляції програм АТН. Як говориться в листі, 22 липня провайдер, який здійснював доставку телевізійного сигналу на передавач, розташований на території ХОРТПЦ, без пояснення причин розірвав договір. Компанія "АТН" задіяла власну радіорелейну станцію для передачі сигналу і 28 липня подала документи до обласної СЕС на отримання санітарного паспорта для здійснення такої діяльності. Міська СЕС винесла постанову про припинення роботи радіорелейної станції АТН у зв'язку з відсутністю санпаспорта.

Телекомпанія звернулася до двох харківських провайдерів із проханням прокласти канал зв'язку між офісом АТН і ХОРТПЦ. Однак, як зазначено в листі, у провайдерів раптово пропадали "технічні можливості" з прокладання каналів зв'язку до передавача АТН.

Потім телекомпанія АТН звернулася до Центральної СЕС для отримання санпаспорта. 1 вересня телекомпанія отримала цей документ, про що повідомила І.Зубкову. Однак її постанову про заборону роботи радіорелейного станції не було скасовано, й АТН подало на І.Зубкову до суду.

Агентство телебачення "Новини" (АТН) засноване в серпні 1993 р. Входить до складу медіа-активів екс-губернатора Харківщини, лідера облорганізації ВО "Батьківщина" Арсена Авакова. Новини "АТН" виходили на трьох телеканалах Харкова: "А/ТВК", "Фора" і "Фаворит-новини". Авторські програми АТН - "Відображення", "У фокусі", "НЕ Секретні матеріали", "АТН-Спорт Підсумки", "Сinеманiя".