Харківська обласна громадська організація "Зелений фронт" сьогодні, 17 березня, провела на підтримку російських екологів пікет консульства Росії в Харкові. Акція пройшла в межах міжнародної кампанії на захист затриманих екологів. Пікетники тримали плакати "Свободу Газаряну", "Чорне море - людям!" та інші.

Як повідомив заступник голови "Зеленого фронту" Олег Перегон, на початку березня у відношенні активістів громадської організації "Екологічна вахта по Північному Кавказу" Сурена Газаряна та Євгена Вітішка були порушені кримінальні справи. Їх звинуватили в псуванні паркану об'єкта на чорноморському узбережжі, умовно званого "Дача Ткачова". Екологи вважають, що цей об'єкт знаходиться на землях Державного лісового фонду, а такі землі повинні бути загальнодоступними. Активісти написали на паркані гасла екологічного змісту. Їм висунули звинувачення і загрожує по п'ять років позбавлення волі.

О.Перегон повідомив, що коли С.Газарян разом із адвокатом Віктором Дутловим прибули для огляду нібито серйозно пошкодженого паркану, на них напала озброєна охорона дачі. С.Газарян і його адвокат були побиті і закуті в наручники, а потім - затримані міліцією. 14 березня суд призначив їм по 10 діб адміністративного арешту. Охоронці, які побили С.Газаряна, затримані не були.

Довідка "SQ". У листопаді 2011 р. С.Газарян і Є.Вітішко разом зі своїми товаришами гуляли вздовж берега моря в районі Блакитної бухти (околиці селища Бжід Туапсинського району). Напередодні екологи отримали офіційне підтвердження того, що ця ділянка вільна від огорож з двох сторін і ніяких перешкод для доступу громадян немає (відповідно до закону, на землях лісового фонду, навіть якщо вони взяті в оренду, не може бути ніяких обмежень для вільного проходу громадян).

За інформацією екологів, в районі "Дачі Ткачова" бетонний паркан блокує прохід берегом моря, а вище по схилу тягнеться металевий паркан висотою 2,5 м з колючим дротом. За словами екологів, вони відігнули одну з металевих секцій огорожі і побачили, що всередині вирубані пицундські сосни (ці дерева занесені до Червоної книги), а на ділянці ведеться інтенсивне будівництво. На паркані були зроблені написи "Саня - злодій", "Це наш ліс", "Ткачов, йди". Пізніше збиток, нанесений написами, був оцінений у 120 тис. рублів.