Більшість звалищ твердих побутових відходів (ТПВ) у Харківській області експлуатуються з порушенням екологічних вимог. Про це 15 березня на засіданні колегії Державної екологічної інспекції в Харківській області повідомив начальник відділу екологічного контролю за поводженням з відходами та небезпечними хімічними речовинами Держекоінспекції Денис Фарафанов.

За його словами, звалища ТПВ переважно підпорядковані органам місцевого самоврядування та виробничим управлінням житлово-комунального господарства, і їх недостатня увага призводить до численних природоохоронних порушень. Необхідна природоохоронна документація є тільки на Роганському і Дергачівському полігонах ТПВ (експлуатуються КП "Муніципальна компанія поводження з відходами" і ТОВ "Переробний завод" відповідно). Інші суб'єкти господарювання області не мають усіх необхідних документів на експлуатацію місць видалення відходів. "Щоб отримати дозвіл на природоохоронну документацію, потрібно отримати дозвільні документи на використання земельних ділянок. Більшість звалищ таких документів не мають. Закрити їх неможливо, тому що в області виникне техногенна ситуація. Ми постійно виносимо приписи, штрафи", - зазначив журналістам Д.Фарафанов. За його словами, полігони недостатньо фінансуються обласним та місцевими бюджетами. Для забезпечення належного екологічного стану головам райдержадміністрацій екоінспекція направила вимоги ліквідувати несанкціоновані звалища і привести в належний екологічний стан підвідомчі території.

Зараз в області перебуває 91 звалище ТПВ. Їх наповненість становить 60-85%. Також Д.Фарафанов повідомив, що діяльність Роганського полігону продовжена ще на півроку.

Довідка "SQ". Роганський полігон ТПВ повинен був бути закрити до кінця 2011 р. за приписом прокуратури через близькість до аеропорту "Харків". "Головною причиною закриття полігону є вимоги з безпеки польотів, оскільки Роганський полігон залучає велику кількість птахів, які знаходяться в безпосередній близькості від зльоту і посадки літаків", - повідомив раніше голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін.