Розтин померлої людини проводиться безкоштовно. Про це 16 березня заявила "SQ" заступник харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан, відповідаючи на питання "SQ" про те, чому з людей часто вимагають 1,5 тис. грн. за проведення розтину померлих родичів.

За її словами, якщо людина померла не в медичній установі, то розтин проводиться обов'язково, інакше не видадуть свідоцтво про смерть. Розтин необхідний для того, щоб встановити причину смерті. Якщо ж людина померла в лікарні, розтин проводити не треба. "У той же час, якщо людина тяжко хвора, але перебуває вдома, до неї щодня приходить лікар, який фіксує її стан в історії хвороби, то сім'ї цієї людини видадуть довідку про смерть у поліклініці, і проводити розтин не потрібно, тому що причина смерті очевидна. Але якщо вона жива-здорова, з ранку пішла на роботу, а ввечері легла на диван і померла, то розтин проводити обов'язково. Це встановлено законом", - заявила С.Горбунова-Рубан.

За її словами, ті ж норми діють у разі смерті пенсіонерів, які давно не обстежувалися в лікарів. "Бувають різні ситуації, особливо з пенсіонерами, на житло яких хтось поклав око. Тому треба обов'язково встановлювати причину смерті", - зазначила С.Горбунова-Рубан.

За її словами, для того щоб не платити неадекватні суми за похорон, необхідно звертатися до КП "Ритуал", а не до приватних фірм. "Приватні фірми беруть багато і неправильно. Фактів цього більш ніж достатньо", - зазначила С.Горбунова-Рубан.