У Харкові відзначать 50-річчя першого польоту людини в космос (12 квітня 1961 р. Юрій Гагарін першим у світі здійснив орбітальний політ навколо Землі). Як повідомила 15 лютого "SQ" директор планетарію Галина Железняк, одне з них - урочисте засідання з 15-ма учасниками Гагарінського старту, які мешкають у Харкові. Їм вручать медалі та грамоти. Також планується провести фотовиставку, присвячену польоту Ю.Гагаріна. Для цього планетарій зробить знімки у великому форматі. За словами Г.Железняк, можливо, виставка буде розміщена перед Харківським національним академічним театром опери та балет ім. М.Лисенка. На урочисті заходи запрошений перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

За словами Г.Железняк, у Харкові стартував конкурс дитячого малюнка на космічну тему. Кращі роботи визначить журі у Москві, вони будуть розміщені на стендах у планетарію. Також першому польоту людини будуть присвячені деякі секції ХIII книжкового фестивалю "Світ книги" (пройде у квітні), зокрема, пройде конкурс творів серед школярів. Окрім того, в планетарії відбудеться виставка значків і марок і "Астрофорум", присвячена до ювілею.

Г.Железняк додала, що зараз формується робоча комісія, яка обере проект архітектурного комплексу "Харків космічний". Також планується створити "Алею космонавтів", на яку будуть пересаджені ялини з території Харківського заводу електроапаратури. Ці дерева посадили космонавти, серед них - Георгій Шонін, Микола Рукавишников та Георгій Береговий.

Довідка "SQ". За рішенням Міжнародної авіаційної федерації 12 квітня відзначається Всесвітній день авіації і космонавтики. Також у цей день відзначається День працівників ракетно-космічної галузі України. У Харкові було зосереджено 17 підприємств та установ, що працювали на космонавтику. У Харківській області народилися або вчилися 28 льотчиків-космонавтів. Зараз у місті мешкають учасники запуску космічних апаратів, зокрема, з Ю.Гагаріним на борту, і більше 100 будівельників трьох космодромів, сотні військових-ракетників, ветерани космонавтики.