60 глюкометрів для хворих на цукровий діабет передали сьогодні, 14 листопада, Харківській міській лікарні швидкої та невідкладної допомоги. Апарати для вимірювання глюкози в крові головному лікареві закладу Юлії Ковальовій передали заступник харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан та директор Департаменту охорони здоров'я Харківської міськради Юрій Сороколат. Про це повідомив офіційний сайт міськради.

Як зазначила С.Горбунова-Рубан, діабет - це хвороба, яка вимагає раннього виявлення. "Чим раніше вона виявлена, тим легше з нею впоратися. Тому подарувавши лікарні швидкої допомоги ці глюкометри, ми сподіваємося, що вони допоможуть діагностувати хворобу на ранніх стадіях", - підкреслила заступник міського голови.

Ю.Ковальова зазначила, що ці апарати будуть працювати в чотирьох реанімаційних відділеннях, в експрес-лабораторії лікарні, а також їх розподілять між автомобілями швидкої допомоги.

Також С.Горбунова-Рубан повідомила, що сьогодні на конференції, присвяченій проблемам діабету, 16 маленьким харків'янам, у яких уперше виявили цю хворобу, передали глюкометри.

Як уточнив Ю.Сороколат, програма допомоги дітям, які вперше дізналися про свою хворобу, працює вже три роки. "Буває так, що людині необхідно терміново виміряти показники цукру в крові, а лабораторія, наприклад, працює до трьох годин або бувають транспортні проблеми. Тому ми сприяємо тому, щоб харків'яни в домашніх умовах могли самі собі допомогти. Особливо це стосується дітей, які недавно зіткнулися з цукровим діабетом", - підкреслив директор департаменту охорони здоров'я.

Довідка "SQ". У Харкові зареєстровано 44 тис. 397 хворих на цукровий діабет, у тому числі 246 дітей. Усього в світі налічується 240 мільйонів людей, які страждають цим захворюванням. Цукровий діабет вважається медико-соціальною проблемою у зв'язку з хронічним перебігом хвороби і високою інвалідизацією хворих.