Площади Карла Маркса вернут первоначальное название

Харківській площі Карла Маркса повернуть первісну назву - вона стане Благовіщенською. Як повідомив офіційний сайт Харківської міськради, таке рішення ухвалили на засіданні міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища у зв'язку зі зверненням депутата Харківської міськради Максима Мусєєва. Члени комісії одноголосно постановили повернути площі її первісну назву, втрачене за радянської влади.

Також за зверненням Антифашистського комітету Харківщини прийняте рішення про встановлення пам'ятної стели на базарній площі Благовіщенського ринку в пам'ять про харків'ян, знищених німецько-фашистськими загарбниками і їх посібниками в період окупації Харкова в 1941-1943 рр. "Харків став першим містом, у якому пройшов суд над військовими злочинцями. Вони були страчені через повішення на базарній площі, на тому самому місці, де вони розправлялися з мешканцями міста. На згадку про ці події, про безвинних жертв і про відплату їх катам тепер буде встановлена ​​пам'ятна стела", - зазначив у коментарі "SQ" голова комітету Нісон Ройтман.

Окрім того, комісія вирішила встановити на будівлі загальноосвітньої школи № 41 у районі залізничної станції "Основа" меморіальні дошки Героям Радянського Союзу полковнику Олександру Толмачову і генерал-лейтенанту Івану Пятихіну, на будівлі по пров. Бондаренка - льотчику-космонавту Валентину Бондаренку, на будинку по пр. Людвіга Свободи, 35 - воїну-інтернаціоналісту Володимиру Киселю.

Також на засіданні прийняли рішення про оформлення вул. Культури як історико-культурного об'єкта. На базі цієї вулиці планують створити екскурсійну зону.

Крім цього, члени комісії вирішили встановити меморіальний знак на честь загиблих велосипедистів. Місце буде узгоджене на найближчих засіданнях комісії.

Довідка "SQ". Пл.Карла Маркса носить свою назву з 1922 р. Це одна з найстаріших площ у місті. Благовіщенська церква була побудована тут не пізніше 1659 р. Храм надалі неодноразово перебудовували. У 1901 р. він знайшов сучасний вигляд. Собор займає центральне місце на пл. Карла Маркса.

Пам'ятник загиблим велосипедистам 27 липня встановили в Харкові, у Бєлгородського шосе, біля Меморіалу Слави - в тому місці, де 21 липня з вини автомобіліста (колишнього співробітника прокуратури) загинув велосипедист. Пам'ятник прибрали в той же день, оскільки велосипедні активісти на той момент не отримали офіційного дозволу міської влади на його установку. Подібні пам'ятники є в багатьох містах світу.