Ендокринологічному відділенню Харківської міської клінічної лікарні № 2 з нагоди Всесвітнього дня боротби проти цукрового діабету (відзначається 14 листопада) були передані 30 нових ліжок на 25 тис.грн. Про це повідомив сайт Харківської облдержадміністрації (ХОДА). Акція пройшла 12 листопада в рамках круглого столу, присвяченому Дню боротьби з цукровим діабетом. Вперше круглий стіл об'єднав медиків Харкова та області.

Як повідомив сайт ХОДА, крім ліжок для ендокринологічного відділення лікарні, для дітей і вагітних, хворим на цукровий діабет, спільними зусиллями ХОДА та Харківської міськради було закуплено 500 глюкометрів з річним забезпеченням тест-смужками на 10 тис.грн. і шприц-ручки на 35 тис.грн.

Як повідомив заступник голови ХОДА Ігор Шурма, в ході засідання було проаналізовано роботу області та міста за 2006 - 2010 рр. з питання забезпечення всім необхідним жителів регіону, які хворі на цукровий діабет. "Була досягнута домовленість про координацію зусиль щодо створення єдиного реєстру хворих та подальших спільних дій щодо забезпечення мешканців області необхідними інсулінами в потрібних кількостях. Всесвітній день цукрового діабету об'єднав ендокринологів міста та області", - заявив І. Шурма.

Довідка "SQ". Станом на 1 червня 2010 р. на диспансерному обліку в закладах охорони здоров'я Харківського регіону перебуває 77 тис. 275 хворих на цукровий діабет, в т.ч. 12 тис. 848 інсулінозалежних, з них 461 дитина. У районах області проживає 34 тис. 66 хворих, з яких 5 тис. 695 інсулінозалежних, з них 215 дітей.

27 травня на базі Обласного дитячого ендокринологічного центру Харківської обласної дитячої клінічної лікарні була відкрита школа самоконтролю для дітей, які страждають на цукровий діабет. Крім того, в Харкові вже близько 17 років на базі міської клінічної лікарні № 2 працює школа самоконтролю для дорослих, хворих на діабет.

Сесія Харківської облради 17 червня 2010 р. виділила 2 млн. грн. на придбання інсуліну в рамках держпрограми "Цукровий діабет". Загальна потреба області в коштах для закупівлі інсуліну становить 31 млн.грн.