Попереджувальна акція протесту проти ухвалення Верховною Радою України нового Податкового кодексу, а також проти зайвих відрахувань до Пенсійного фонду відбулася 12 листопада в м.Первомайському (Харківська обл.). Про це повідомила "SQ" керівник ініціативної групи з проведення акції Олена Коц. За її словами, на акцію зібралося близько 200 чол. - навіть трохи більше, ніж очікувалося.

Як відзначила О. Коц, акція була проведена в рамках підготовки до загальноукраїнської акції протесту, яка пройде 16 листопада. До мітингувальників-підприємців вийшли представники місцевої державної податкової інспекції та відділення Пенсійного фонду, а також ряд депутатів Первомайського міськради і мер міста Сергій Теплицький.

Особливе обурення підприємців, що працюють за спрощеними схемами оподаткування, викликала та обставина, що їх змушують платити внески до пенсійного фонду. "Хоча представник фонду і пояснювала, що вона особисто не несе відповідальності за введення цієї норми і змушена, як і всі, виконувати законодавство, все одно підприємці не могли стримати емоцій і висловлювали їй своє обурення. Представник пенсійного фонду пообіцяла передати начальству вимоги учасників мітингу" , - відзначила О. Коц.

За словами учасника акції Руслана Шаповалова, підприємців обурює та обставина, що в місті, який оголошено депресивним, найвищі ставки зборів в області. Міська влада може вибирати плату фіксованого податку від 20 до 100 грн., але підприємці платять повні 100 грн. У той же час, в Змієві з підприємців беруть збір до 50 грн., у Лозовій - 80 грн. "Міська влада пообіцяли на сесії, яка пройде через два тижні, розглянути проблему занадто високих податків для підприємців", - повідомив Р. Шаповалов.

Довідка "SQ". Первомайський - районний центр, з 1992 р. - місто обласного підпорядкування. Відстань до Харкова по залізниці становить 86 км, по шосе - 90 км. Місто займає територію в 3 тис. га, населення - 32,826 тис. чол. Містоутворюючим підприємством міста був ДП "Хімпром", який оголошений банкрутом і не веде виробничої діяльності.

Проект Податкового кодексу був прийнятий Верховною Радою 7 жовтня в першому читанні. Після цього був відправлений на доопрацювання, внесення змін і пропозицій. Прійняття проекту у другому читанні заплановано на 16 листопада. У цей день по всій Україні пройдуть акції протесту підприємців, що працюють за спрощеною системою оподаткування. Зокрема, в Харкові не будуть працювати служби таксі.