Харківські службові собаки за 10 місяців цього року виявили 2 кг наркотиків рослинного походження, в основному марихуану. Про це 12 листопада повідомив "SQ" заступник начальника Харківського кінологічного центру Григорій Мороз.

За його словами, службові собаки в основному натреновані на пошук маку та конопель. "Ми вчимо собак за допомогою матеріалів, просочених запахом наркотиків або вибухівки. Ці матеріали ми отримуємо в спеціальній лабораторії. Ми не годуємо собак ні наркотиками, ні зброєю, ні вибухівкою, як деякі вважають. Собака просто шукає запах, позначає місце, звідки він виходить, і отримує за це свою улюблену іграшку", - заявив начальник центру В'ячеслав Друченко.

За його словами, найуніверсальніша для навчання порода собаки - це німецька вівчарка, яка може шукати і вибухівку, і наркотики, а також затримувати порушників і шукати людей. "У пошуку вибухівки та наркотиків непогано себе зарекомендували спанієлі. Це маленька зручна порода, вони можуть залізти туди, де вівчарка не розвернеться. Є у нас золотисті ретривери. Коли такий ретрівер гуляє вокзалом, люди навіть не можуть собі уявити, що це не декоративна, а службова собака", - заявив В.Друченко.

За його словами, кожній собаці в процесі виховання вибирають спеціалізацію у відповідності до її нахилів і типу характеру.