Національний банк України (НБУ) дозволив комерційним банкам купувати іноземну валюту у населення без копіювання паспортів. Про це йдеться в заяві голови НБУ Сергія Арбузова, розміщеній на сайті НБУ.

"Ми дозволяємо банкам купувати валюту у фізичних осіб при пред'явленні ними будь-якого документа, що посвідчує особу. При цьому копіювання документів не здійснюється", - заявив глава НБУ. Ці нововведення, за словами С.Арбузова, незабаром набудуть чинності і будуть діяти до закінчення Євро-2012.

За словами голови НБУ, постановою № 278 Нацбанк відкоригував кілька чинних правил здійснення банками валютно-обмінних операцій. Але враховуючи суб'єктивні й об'єктивні причини (технічну непідготовленість окремих банків і наближення Євро-2012), НБУ тимчасово спростив процедуру купівлі банком готівкової іноземної валюти у фізичних осіб.

С.Арбузов також зазначив, що це нововведення - тимчасовий захід, Нацбанк і надалі буде вимагати від банків дотримання норм чинного законодавства, у тому числі і щодо валютно-обмінних операцій. "Підкреслюю: заявлений нами курс на лібералізацію валютного ринку з посиленням контролю за його функціонуванням зберігається", - заявив С.Арбузов.

Довідка "SQ". З 23 вересня згідно з постановою НБУ № 278 в Україні діють нові правила обміну валюти, відповідно до яких обміняти валюту можна тільки після пред'явлення паспорта та оформлення ксерокопії документа. Для цього банки й обмінні пункти повинні бути обладнані ксероксами.