Виставка "Харків. Історичні етюди XIX століття" урочисто відкрилася 12 травня в Харківському історичному музеї до Міжнародного дня музеїв. Як повідомив сайт Харківської облдержадміністрації (ХОДА), експозиція знайомить з політичним, економічним та культурним життям Слобожанського краю у XIX ст.

На виставці представлені комплекси матеріалів, що розповідають про участь Слобідських полків у Вітчизняній війні 1812 р.: солдатський мундир, кавалерійські еполети, ківер, офіцерський султан, ордени, медалі, хрести. Демонструються фрагменти інтер'єрів: вітальні дворянського будинку і літературного клубу відображають тогочасне світське життя Харкова. Економічне життя міста представлене ​​матеріалами про розвиток залізничного транспорту, діяльність найбільших підприємств того часу: Харківського паровозобудівного заводу, заводу сільськогосподарських машин Гельферіх-Саде та Мельгозе, кахельного заводу Бергенгейма, кондитерської фабрики Ж.Бормана і Д.Крамського. Також представлені документальні, літературні, фотографічні і речові експонати вчених Харківського університету, чиї наукові праці відіграли значну роль у розвитку математики, фізики, хімії, біології, медицини. Крім того, на виставці знайшла відображення робота громадських діячів, художників, акторів і фотографів. Зокрема, представлені роботи художників Сергія Васильківського, Іллі Рєпіна і фотографа Альфреда Федецького.

До створення та відкриття виставки були залучені науковці та студенти Харківської державної академії культури. У ході відкриття експозиції камерний оркестр ВНЗ виконував класичні музичні твори. У заході, зокрема, взяли участь заступник голови ХОДА Євген Савін і перший заступник голови Харківської облради Олена Олешко. Для почесних гостей була проведена показова екскурсія.