Кусочек Ирландии в ХарьковеВід Харкова до Ірландії далеко. Але той, хто одного разу закохався в ірландську і скандинавську запальну музику, має можливість влаштовувати собі справжнє свято навіть у рідному місті - один з небагатьох гуртів, що грають таку музику, родом з Харкова.

Коли потрапляєш на концерти "SPIRITUAL SEASONS", поринаєш у справжню атмосферу ірландського пабу, де веселі люди з іскристими очима танцюють складні, як здається на перший погляд, танці під запальну музику. Решта цокаються келихами пива, голосно вимовляючи тости. Музиканти сприймаються як люди, що створюють свято, до них ставляться як до добрих друзів, намагаючись у перерві між піснями підійти, висловити свою повагу, сфотографуватися і поговорити. Така атмосфера сімейно-сусідських веселощів властива холодним країнам, де люди всією душею віддаються вечірнім веселощам біля вогню, щоб зігрітися після холоднечі і відпочити після важкої праці.

Група "SPIRITUAL SEASONS" активно грає в Харкові з 1994 року. Спочатку стиль колективу можна було визначити як британський баладний фолк, але з часом в їхньому репертуарі з'явилися ірландські народні пісні, які поступово стали його основою.

"Так сталося, що я зустрівся з банджистом Михайлом Папушем. Він-то і запропонував спробувати пограти ірландську музику. Але як зробити це, я тоді не знав. Виявилося, все просто. Ми сіли на кухні і почали грати, відтоді не набридло", - розповідає про початок діяльності групи її вокаліст і засновник Віктор Смирнов.

Перший альбом "Mistland" був записаний у його домашній студії 1995 року. Він був випущений невеликим тиражем на аудіокасетах. З п'ятого альбому група почала записувати альбоми вже в електронному форматі. І в травні минулого року побачив світ дев'ятий альбом групи під назвою "Summer".

"Коли мій син Антон почув, як ми грали, він сказав, що теж буде грати з нами. Йому тоді було 4 роки, і ніхто не сприйняв його слова всерйоз. Але виявилося, що він півроку наполегливо жив з цією думкою. Ми були змушені віддати його в ліцей мистецтв, де він почав займатися за класом флейти. Одного разу на мій день народження він у подарунок виконав на флейті мелодію, яка давно була для мене культовою. Тоді я зрозумів, що треба брати гітару в руки і підігравати йому. Після цього у нас вийшов своєрідний альянс - я, мій син Антон і Мишко Папуш", - розповідає В.Смирнов.

У 2004 році група випустила перший диск. Півроку потому "SPIRITUAL SEASONS" запросили виступити на розігріві київської групи "Баскери" на концерті в Харкові. Виступ пройшов успішно, після цього група почала виступати в клубах Харкова та інших міст.

"Коли ми давали перший концерт, то думали, що це авантюра. Раз пройде і закінчиться. Адже у нас був тільки студійний проект, а гурту ще не було. Але, зібравшись один раз, ми усвідомили, що не можемо вже припинити виступати", - підкреслив В.Смирнов.

Незважаючи на початковий ентузіазм, постійного складу гурту довгий час не було. Приходили нові музиканти, поступово розширювався репертуар, додавалися музичні композиції Франції, зокрема, Бретані й Оверні, Німеччини, Фінляндії, Скандинавії. Збільшилася кількість використовуваних інструментів, а також з'явилася танцювальна підтримка на концертах.

Не так давно групі подарували ірландський вістл. Сталося це на концерті в Донецьку. В середині другого відділення на сцену вийшов один із глядачів і простягнув ірландську флейту. Так у Антона Смирнова, наймолодшого члена групи, з'явився справжній ірландський інструмент.

Група "SPIRITUAL SEASONS" постійно гастролює в Києві, Дніпропетровську, Хмельницькому, Миколаєві, Одесі; Кишиневі (Молдова); Бєлгороді, Москві, Санк-Петербурзі, Воронежі, Ростові-на-Дону, Пензі, Саратові, Новоросійську (усі - Росія), виступає на фестивалях середньовічної культури і військово-історичної реконструкції в Україні та Росії. У 2011 році колектив з концертами доїхав до Уралу, а також виступив на фестивалях та концертних майданчиках Європи - в Болгарії, Литві, Латвії, Польщі та Чехії.

Останнім часом у Харкові стало більше клубів, де можна без проблем потрапити на концерти живої музики. У нашому місті достатньо талантів, які отримують усе більше визнання в інших містах і країнах, при цьому залишаючись "своїми" в рідному місті. Харківські "ірландці" пишаються своїм щільним гастрольним графіком, але тим не менш у Харкові виступають не рідше ніж раз на 2-3 місяці.

Найближчий привід для концертів - День Святого Патріка, покровителя Ірландії (відзначається 17 березня). Свято відзначається в багатьох країнах, де в цей день влаштовуються музичні та пивні вечірки. У деяких містах проходять навіть спеціальні паради. У святковий день прийнято носити зелений одяг, бажано також до одягу прикріпити лист конюшини, зроблений з паперу або тканини.

"Ірландці святкують День Святого Патріка весь березень: спочатку готуються до свята, зустрічають його, а потім продовжують відзначати! Ми на честь цього свята даємо 20 концертів. Це великий тур Україною, Поволжям й Алтаєм (Росія), а також Казахстаном. Ми запрошуємо всіх охочих відзначити День Святого Патріка разом з нами з ірландським позитивом!", - зазначив бас-гітарист гурту Олександр Ковалевський.

 

Кусочек Ирландии в Харькове Кусочек Ирландии в Харькове
Кусочек Ирландии в Харькове Кусочек Ирландии в Харькове
Кусочек Ирландии в Харькове Кусочек Ирландии в Харькове
Кусочек Ирландии в Харькове Кусочек Ирландии в Харькове
Кусочек Ирландии в Харькове Кусочек Ирландии в Харькове
Кусочек Ирландии в Харькове Кусочек Ирландии в Харькове
Кусочек Ирландии в Харькове Кусочек Ирландии в Харькове

Про гурт:


http://spiritual-seasons.net/

http://www.facebook.com/pages/Spiritual-Seasons/150784844938406

http://vk.com/spiritualseasons

http://spiritual-seasons.kroogi.com/?locale=ru

http://all-for-me-grog.livejournal.com/profile/