В Україні розпочалася кампанія декларування прибутків, отриманих громадянами протягом минулого, 2011-го, року. Як повідомили "SQ" у відділі масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян Спеціалізованої ДПІ з роботи з великими платниками податків у Харкові, декларування триватиме з 1 січня до 1 травня 2012 р. Декларації про прибутки будуть прийматися державними податковими інспекціями за місцем проживання громадян.

В інспекції звернули увагу на те, що наказом Міністерства фінансів України від 07.11.2011г. № 1395 затверджено нову форму податкової декларації про майновий стан і прибутки, додатки до неї та інструкція щодо її заповнення. Бланки документів розміщені на офіційному веб-сайті Державної податкової служби України (www.sta.gov.ua). Їх також можна отримати в районній податковій інспекції за місцем проживання.

Довідка "SQ". Декларувати прибутки зобов'язані громадяни, які отримують прибуток не за основним місцем роботи. Громадяни повинні задекларувати прибутки, отримані, зокрема, за надання в оренду (суборенду) рухомого і нерухомого майна, від продажу інвестиційних активів (акцій, корпоративних прав), прибутки, отримані за межами України у вигляді зарплати, гонорарів, винагород, благодійної допомоги.

Громадяни можуть скористатися правом на податковий кредит. До складу податкового кредиту можна включити витрати, фактично понесені протягом звітного року. Зокрема, це можуть бути кошти, сплачені закладам освіти для компенсації вартості середньої або вищої форми освіти; частину відсотків за іпотечними житловими кредитами; страхові внески, страхові премії та пенсійні внески, сплачені страховикові, недержавному пенсійному фонду, установам банку, за договорами довгострокового страхування життя.