Підприємці, представники митних брокерів та перевізників мають намір направити президенту України звернення з проханням зняти з посади керівника Державної митної служби України Ігоря Калєтніка та провести комплексну реформу відомства. Про це 10 лютого під час роботи круглого столу "Основні аспекти Митного кодексу. Позиція бізнесу - позиція влади" повідомила заступник голови партії "Сильна Україна" Олександра Кужель.

За її словами, ситуація, яка склалася зараз на митниці, загрожує національній економічній безпеці країни. "Тому ми звертаємося до президента з проханням змінити керівництво митниці і сприяти проведенню розслідування фактів корупції в роботі відомства. Нинішнє керівництво митниці не здатне впоратися з беззаконням, яке зараз відбувається на кордоні", - заявила О.Кужель.

Як зазначила представник профспілки вантажних перевізників і експедиторів Галина Вдовіна, ситуація на митниці нагадує саботаж. "Нам цілеспрямовано затягуються терміни оформлення, вимагають надати додаткову документацію. А органи, які повинні присікати це беззаконня, не діють. На наші скарги ніхто не реагує", - підкреслила Г.Вдовіна.

За словами О.Кужель, через блокування роботи митниці тільки в січні Одеський морський порт недоотримав до бюджету 500 млн.грн. "Якщо так піде і далі, Україна зовсім ризикує поступитися вантажопотоки румунським портів. Від нас уже відвертаються західні компанії. Якщо вантажі затримуються в порту, за кожний контейнер треба платити хабар. Які інвестори захочуть з нами працювати? Крім того, зростаючі хабарі і завищення митної вартості роздувають кінцеву ціну імпортних товарів для споживачів. За все в кінцевому рахунку розплачується кожний громадянин України",- підкреслила О.Кужель.

Заступник голови партії "Сильна Україна" додала, що припинити беззаконня митників можна тільки за допомогою прийняття єдиного документа, "який визначить раз і назавжди правила гри, єдині правові норми для всіх учасників". "Саме це завдання і вирішує Митний кодекс, редакція якого підготовлена робочою групою під керівництвом віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка", - резюмувала О.Кужель.

На засіданні круглого столу був присутній також харківський підприємець, член партії "Сильна Україна" Мевлюд Білал агли Білалов.

Довідка "SQ". 10 лютого в Одесі відбулося засідання круглого столу "Основні аспекти Митного кодексу. Позиція бізнесу - позиція влади". На заході були присутні представники митних брокерів, перевізників, імпортно-експортних компаній з 12 регіонів України, а також експерти.

Партія "Сильна Україна" в рамках проекту "Зелений коридор" проводить збір фактів зловживань на митниці. Повідомити про порушення можна на сайті партії www.silnaukraina.com або за телефоном прямої лінії: 0800502762. Ініціативна група партії "Сильна Україна" на чолі з О.Кужель формує пакет зауважень і пропозицій, які будуть передані в уряд і враховані в Митному кодексі.