2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров2011-й без перебільшення можна назвати роком чиновників. Ще ніколи в нашому традиційному рейтингу інформаційної активності не було так багато слуг государевих і так мало політиків. Цього року останніх лише двоє - це Олександр Фельдман та Арсен Аваков. Плюс постійні учасники наших рейтингів - олігарх Олександр Ярославський і керівник "Турбоатому" Віктор Суботін, директор відрізаної від ефіру телекомпанії та кілька громадських діячів, які займають останні позиції. Решта учасників рейтингу - керівники державних і муніципальних органів влади. Саме вони були генераторами інформприводів і коментаторами того, що відбувається. Отже, люди, чиї висловлювання й інформація про яких формували інформаційний простір минулого року.

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 20. Володимир Проскурін

Голова Харківського міського комітету ветеранів Чорнобиля - заступник голови Харківської обласної організації "Союз Чорнобиль Україна" Володимир Проскурін фігурував у новинах на початку року у зв'язку з протестами чорнобильців проти прийняття законопроекту, який передає Кабміну повноваження щодо встановлення розмірів соціальних виплат. До кінця року, коли загроза ухвалення законопроекту, що фактично обнуляє пільги, з'явилася знову, Проскурін знову виник у новинній стрічці. Крім активної участі в акціях протесту голова Харківського міського комітету ветеранів Чорнобиля примусово доставлявся до міліції - для надання свідчень у кримінальній справі про підробку документів, - звідки його забирала "швидка". Незважаючи на те що наступного року у зв'язку з парламентськими виборами влада навряд чи зважиться знову протягувати через Раду непопулярний законопроект, про Проскуріна ми, найімовірніше, ще почуємо неодноразово - вже дуже цей персонаж галасливий.
 

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 19. Андрій Ільгов

Улітку цей опозиційний активіст представлявся головою первинної профспілкової організації всеукраїнської профспілки "Захист справедливості" ХКП "Міськелектротранс". Саме в цій якості він організував голодування декількох співробітників "Міськелектротрансу", які протестували проти планів міської влади розділити цю структуру на кілька комунальних підприємств. Голодування закінчилося нічим: мерія зробила те, що хотіла, при цьому ніяких масових звільнень, які пророкував Ільгов, не сталося. Зате сталося два неприємних інциденти. Перший - двох голодуючих відвезла "швидка". Другий - під час акції був нібито побитий міліцією якийсь Денис Корнєв, який представився журналістом. Шуму цей факт наробив багато, проте пізніше з'ясувалося, що, по-перше, Корнєв зовсім не журналіст. У всякому разі, видання, яке він представляє, ніхто в очі не бачив. А по-друге, ніякого власне "побиття" не було, що підтвердила аматорська відеозйомка. Однак саме про "побиття" поспішив заявити керівник місцевої "Батьківщини", екс-губернатор Арсен Аваков, за що й отримав разом із Корнєвим позов до суду за наклеп. Остаточного рішення суду поки немає, проте навряд чи воно буде сприятливим для "журналіста" та екс-губернатора.

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 18. Юрій Янко

Директор і головний диригент Харківської філармонії - людина виняткової активності: кількості акцій, які влаштовує філармонія, можуть позаздрити всі місцеві культурні установи. Крім активної роботи на ниві просування класичної музики Юрій Янко згадувався у зв'язку з купівлею Харковом нового органу. Ситуацію з цим культурним об'єктом можна було охарактеризувати тільки некультурними словами "розклад", "непонятка" і "терки": благодійний фонд "Ренесанс", що належить Арсену Авакову, відмовився платити за орган, посилаючись на неготовність залу, німецька фірма-виробник загрожувала штрафними санкціями за те, що орган не оплачують і не забирають, міська та обласна влада вишукували кошти... Наприкінці року за інструмент перевели останній транш, і справа залишилася тільки за готовністю залу. Янко запевнив, що, можливо, орган установлять уже цього року.
 

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 17. Олена Баранник

Керівники ЗМІ, незважаючи на те, що їх робота безпосередньо пов'язана з публічністю, самі з'являтися на публіці не люблять - хіба що станеться щось екстраординарне, що несе загрозу очолюваній установі. Саме така ситуація склалася у вересні з двома каналами - "Фора" й "А/ТВК" - і телекомпанією "АТН", які були відрізані від ефіру з вини провайдерів, які відмовилися передавати сигнал зі студій на вишку, й облСЕС, яка заборонила "АТН" використання радіорелейної станції. Керівники каналів тут же звинуватили в тому, що відбувається міську владу й особисто мера, який у свою чергу заявив, що всі проблеми викликані внутрішніми конфліктами між власниками телеканалів. Генеральний директор АТ "ТРК "Право-А/ТВК" Олена Баранник була, мабуть, головним спікером цього конфлікту з боку медіа. Цікаво, що власник цих організацій - Арсен Аваков - у конфлікті майже не брав участі. Втім, йому тоді було не до того, але про це - нижче. Не взяла особливої участі в ситуації і громадськість, якій, по суті, виявилася байдужа доля опозиційних ЗМІ. Звичайно, пікети і звернення до усіх інстанцій були, але займалися ними тільки працівники телеканалів і зацікавлені громадські активісти, близькі до екс-губернатора. Вони наробили чимало галасу - справа дійшла до розгляду в комітеті Верховної Ради. Однак усе це ні до чого не привело: лише один канал, "Фора", пізніше повернувся в ефір - правда, очолюваний іншими людьми, що належить іншим власникам і, відповідно, вже з провладною контентом.
 

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 16. Михайло Мартинов

Тепер уже колишній головний міліціонер області, як і кожна людина в погонах, з пресою спілкувався неохоче, проте потрапив до нашого рейтингу завдяки двом резонансним подіям, серйозно підмочив і без того неблискучу репутацію харківської міліції. Перше - суд виправдав обвинувачуваних у потрійному вбивстві на Салтівці. Звичайно, прокуратура і міліція не згодні з таким вердиктом і досі оскаржують його у вищих судових інстанціях, однак той факт, що суд визнав неспроможність звинувачення, вже свідчить на користь обвинувачених, які стверджували, що зізнання вони підписали під тортурами. Крім того, ця історія наочно продемонструвала: у харківській міліції досі вважають, що навіть ті злочини, до яких прикута увага громадськості, можна "розкривати" шляхом вибивання зізнань з підслідних. Друга гучна справа - продаж зброї співробітниками Комінтернівського райвідділу міліції. Зброя продавалося з чергової частини як списана, покупцями були співробітники того ж райвідділу. Цей випадок був настільки сенсаційним, настільки вражав своєю абсурдністю і дурістю замішаних правоохоронців, що про нього неодноразово писали центральні ЗМІ. У результаті кілька міліціонерів з верхівки харківського управління позбулися крісел. Міністр Анатолій Могильов був звільнений у жовтні, але не пішов на заслужений відпочинок, як це прийнято в подібних випадках, а став... головою Ради міністрів Криму.
 

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 15. Олександр Ярославський

На початку року харківський олігарх номер один продав Мереф’янську скляну компанію (за 32 мільйони євро) і черкаський "Азот". Сума операції з "Азотом" так і залишилася таємницею, однак стало відомо, що покупець, Дмитро Фірташ, був готовий викласти за підприємство 800 мільйонів євро, але ця ціна не влаштувала Ярославського. Як би там не було, Фірташ "Азот" усе ж купив, а куди витратив виручені від його продажу гроші Ярославський, стало зрозуміло, коли в центрі міста з'явився новий готель, побудований ударними темпами. Його відкриття мав освятити своєю присутністю сам президент, але - не склалося. Офіційна версія - погодні умови, які не дозволили прийняти президентський літак. Усі інші згадки прізвища Ярославського пов'язані з ФК "Металіст" та підготовкою до Євро-2012 об'єктів, у реконструкції і будівництві яких узяв участь головний харківський приватний інвестор підготовки до чемпіонату: насамперед, це стадіон і аеропорт.

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 14. Олександр Фельдман

Фельдман - єдиний народний депутат у нашому рейтингу. Решта харків'ян, ощасливлені депутатськими мандатами, інформаційної активністю не вирізнялися. Зате Фельдман був активний "за себе і за того хлопця". На початку року він вступив до Партії регіонів, остаточно порвавши зі своїм БЮТівським минулим. Кадром він виявився настільки цінним, що влітку був включений до політради партії. Як нардеп Олександр Фельдман подав 11 законопроектів, жоден з яких так і не був прийнятий. Утім, законом став один із законопроектів ще позаминулого року - про заборону перевірки рівня знань дітей при їх прийомі до школи. Багато займався Фельдман і благодійністю, за що разом із Рінатом Ахметовим і Віктором Пінчуком потрапив до трійки головних філантропів України за версією журналу "Корреспондент". Як господар "Барабашово" Фельдман згадувався на початку року у зв'язку з розмовами про можливу зміну власника ринку: за чутками новим господарем "Барабашово" став овіяний легендами нардеп Юрій Іванющенко. Чутки ці виявилися настільки наполегливими, що спростовував їх не тільки Фельдман, а й губернатор.

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 13. Світлана Горбунова-Рубан

Заступник харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення згадувалася у зв'язку із закупівлею медикаментів, нового устаткування для лікарень і т.д. Окрім того, Горбунова-Рубан торік відзначилася ініціативою проведення незвичайної акції - зарядки на пл.Свободи, в якій, за ідеєю заступника мера, мали взяти участь члени виконкому та депутати Харківської міськради. Ініціатива розвитку не отримала, а шкода: періодичні фізкультурні виходи в народ харківських чиновників могли б стати однією з родзинок Харкова і послужити залученню туристів, як, наприклад, зміна варти біля мавзолею в Москві. В кінці цього року Світлана Горбунова-Рубан виступила проти підготовлюваної медичної реформи настільки різко, наскільки дозволяла її посада. Цей факт засвідчив, що, незважаючи на владну вертикаль, що активно будується, чиновництво ще не перетворилося на німе стадо і поки знаходяться люди, що дозволяють собі публічно демонструвати свою незгоду з думкою Києва.

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 12. Віктор Кітанін

Директор Департаменту комунального господарства міськради торік згадувався часто і тільки у зв'язку з позитивними подіями: реконструкція скверів, бульварів, набережних, фонтанів... Окрім того, Кітанін рапортував про підготовку міста до зими - сотні тисяч гривень були витрачені, а зима, на жаль, поки так і не настала. Однак попереду ще два зимових місяці і мінливий березень, а значить - закуплені сіль і пісок, найімовірніше, стануть в нагоді. Успіхи міської влади на ниві благоустрою були відзначені врученням кубка та диплома Кабміну за перше місце в конкурсі на населений пункт з найвищим рівнем благоустрою.

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 11. Геннадій Тюрін

Прокурор області торік переважно коментував хід розкриття резонансних злочинів. Предметом його особливої уваги були справи про згвалтування дівчинки в дитбудинку і про зникнення журналіста Климентьєва. Про розкриття цих злочинів прокурор говорив "ось-ось", але слідство все ще ведеться. Торік прокуратура завела декілька кримінальних справ стосовно посадових осіб, мабуть, найбільш проблемного харківського підприємства - заводу імені Малишева - і навіть пред'явила звинувачення колишньому директору підприємства в розкраданні близько мільйона гривень. Окрім того, прокуратура боролася з керівниками підприємств, які не видають зарплату, і завдяки її втручанню був виплачений 41 мільйон гривень. Відзначилася прокуратура ще на одному фронті боротьби з беззаконням, порушуючи кримінальні справи про зловживання у сфері земельних відносин та подаючи судові позови про скасування рішень місцевих органів влади про виділення землі. Однак ці успіхи не допомогли уникнути звільнень: торік апарат прокуратури був скорочений на 10%, цього року, за словами Тюріна, скорочення продовжаться.

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 10. Валентин Дулуб

Маючи репутацію міцного господарника, віце-губернатор і теми коментував суто господарські: наприклад, об'єктом його пильної уваги була ситуація з оплатою газу комунальними підприємствами. Ця проблема залишається невирішеною з року в рік через невідповідність тарифів на газ і витрат на виробництво тепла, які несуть комунальні підприємства. На початку року НАК "Нафтогаз України" навіть погрожував припинити газопостачання одного з харківських комунальних підприємств-боржників. Але тоді врегулювати ситуацію вдалося, а в листопаді зі слів Дулуба стало відомо, що "Нафтогаз" повинен списати теплопостачальним підприємствам області 645 мільйонів гривень боргів за газ. У цьому ж місяці Валентин Дулуб став першим заступником губернатора, змінивши на цій посаді Володимира Бабаєва, який був призначений ректором Харківської національної академії міського господарства. При цьому Дулуб, як і до підвищення, продовжив курувати питання, пов'язані з ЖКГ, ПЕК, контролем оплати газу і тепла, цінами і тарифами.

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 9. Віталій Алексейчук

Заступник голови ХОДА Віталій Алексейчук, який курує АПК, земельні відносини та харчову промисловість, активно коментував ситуацію з гречкою, цукром, посівну і збиральні кампанії, будівництво елеваторів... При цьому сільське господарство області минулого року давало приводи для гордості. Головна подія цієї галузі - хлібороби Харківщини зібрали більше трьох мільйонів тонн зерна, а це один з кращих показників регіону за останні 20 років. Гречки харківські аграрії заготовили в кількості п'яти річних запасів, так що чергова "гречана криза" області не загрожує. Крім того, в регіоні збільшилося поголів'я корів, була подолана позаторішня тенденція зниження обсягів виробництва молока. Найнеприємніша подія, що відбулася в агропромисловому комплексі минулого року, - проблеми з озиминою: на початок листопада лише 65% з них перебували в нормальному стані. Причина - несприятливі погодні умови.

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 8. Юрій Сапронов

Заступник губернатора з питань соціально-економічного розвитку, бізнесу, фінансів і торгівлі минулого року, як і позаминулого, займався активним просуванням області в міжнародних ділових колах з метою залучення інвесторів. У цьому напрямку було зроблено багато: виставки, презентації, конференції... Правда, напливу інвесторів поки не видно: усі зусилля чиновників розбиваються об загальне зниження інвестиційної активності, викликане світовою економічною кризою. Але як би там не було, навіть якщо двері не відчиняють, стукати треба продовжувати, а то не відкриють взагалі ніколи. Мабуть, саме цим принципом керуються Юрій Сапронов і його підлеглі, продовжуючи активно шукати інвесторів.

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 7. Олександр Кривцов

Перший заступник харківського міського голови - єдиний представник команди мера, який потрапив до першої десятки рейтингу. Він теж увесь рік коментував питання, пов'язані з благоустроєм та міським господарством, але на відміну від Кітаніна, який ніс переважно позитивні новини, Кривцов оприлюднював проблемні моменти. Наприклад, будівництво метро: станцію "Перемога" хотіли відкрити до 9 травня цього року, але, враховуючи проблеми з фінансуванням, станція запрацює лише наприкінці року, та й то, якщо Кабмін не передумає й обіцяні кошти будуть виділені в повному обсязі. Ще одна проблема, яку активно коментував Кривцов, - котлован на початку Пушкінської: недобросовісний забудовник залишив у самому центрі міста сліди свого перебування і довго лаявся з міською владою через земельну ділянку. До кінця року проблема була вирішена поверненням ділянки в розпорядження громади, а забудовник за рішенням суду повинен компенсувати незаконне використання землі. Крім того, віце-меру довелося гасити залишки скандалу ще 2010 року, пов'язаного з вирубкою дерев у Лісопарку: лісозахисники, підтримувані опозицією, влітку намагалися знову поексплуатувати екологічну тему. Кривцов неодноразово пояснював, що благоустрій території так чи інакше пов'язаний з оновленням або вирубкою зелених насаджень, частина з яких усе одно дуже стара і потребує зачистки.

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 6. Віктор Суботін

Директор харківського "Турбоатома" потрапив на таке високе місце в рейтингу завдяки успіхам очолюваного заводу. Краще підприємство області й одне з кращих - в Україні весь минулий рік вигравало тендери, укладало контракти, випускало продукцію й інформувало про кожен свій крок громадськість. Наприкінці року стало відомо, що "Турбоатом" незабаром укладе найбільший за всю історію заводу контракт: вартість постачання обладнання для четвертого блоку Ростовської АЕС перевищить 100 мільйонів доларів США. Сталася на підприємстві і сумна подія: в останній день минулого року пішов з життя почесний генеральний директор підприємства, Герой України Анатолій Бугаєць. Помер чоловік, який врятував підприємство в дев'яності і до останнього дня віддавав усі сили "Турбоатому". Автор і редакція висловлюють співчуття родичам і колегам Анатолія Олександровича.

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 5. Арсен Аваков

Екс-губернатор і лідер місцевої організації "Батьківщини" у минулорічному рейтингу займав третє місце, а тепер опустився до п'ятого. Причому якби рейтинг складався за підсумками другого півріччя, Арсен Аваков навряд чи потрапив би до двадцятки, бо восени виїхав з країни і про своє існування практично не нагадував. Від'їзд лідера харківської опозиції на чужину пов'язаний з кримінальною справою, яка була порушена за фактом земельних махінацій посадовими особами комерційних структур, підконтрольних Авакову. Екс-губернатору зі зрозумілих причин стало незатишно в Україні, а місцева "Батьківщина", яка і без того не відрізняється особливою активністю, а тепер ще й позбавлена лідера, і зовсім притихла. Втім, до кінця року пожвавлення в зажурені маси місцевих опозиціонерів вніс мимовільний візит до Харкова Юлії Тимошенко, яка була етапована для відбуття строку до харківської колонії. Однак навряд чи цей факт витягне Арсена Авакова з інформаційного небуття. Він зник усерйоз і надовго, і це підтверджується тим, що перед від'їздом екс-губернатор продав частину активів і фактично відмовився боротися за свої медіаресурси.

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 4. Ігор Шурма

Будучи за освітою лікарем, цей заступник губернатора, який відповідає за медицину, фармацію та соціальну політику, займався, насамперед, медичною галуззю. В усякому разі, крім участі в протокольних заходах, які він маєх відвідувати за статусом, він в основному коментував ситуацію в медицині, причому робив це дуже докладно і кваліфіковано. В кінці року віце-губернатор активно включився до заочної полеміки з представниками міської влади з приводу прийдешньої медичної реформи. Позиція Шурми виглядає більш толерантною, ніж позиція міських чиновників від медицини, проте й у нього є своє бачення того, як повинна бути організована первинна медична допомога. І це бачення теж відрізняється від того, що пропонують автори реформи.

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 3. Сергій Чернов

Голова Харківської облради, крім участі в протокольних заходах, давав багато інформприводів, коментуючи буквально все, що цікавило журналістів. Сесії облради Чернов вів спокійно, м'яко гасячи спроби опозиціонерів перетворити сесійну залу на політичну трибуну. Загалом, увесь минулий рік Сергій Чернов був зразковим функціонером, які віддають перевагу господарським питанням над політичним.

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 2. Геннадій Кернес

Чиновники мерії порівняно з чиновниками обладміністрації були досить неактивні в інформаційному плані, і левову частку всієї інформації про міські справи надавав мер, який коментував буквально все. Минулого року Геннадій Кернес залишився все таким же втіленням зла для опозиції: його ім'я часто красувалося на плакатах громадян, які полюбили пікетувати з різних приводів засідання сесії міськради. І все так само Кернес був стурбований міським господарством, не зменшуючи темпу, взятого до місцевих виборів. Але цього року меру все ж доведеться викроювати час для політики: вибори до Верховної Ради і переведення Юлії Тимошенко до харківської колонії змусять Геннадія Кернеса робити політичні заяви. Напевно вони будуть супроводжуватися легкою недорікуватістю і своєрідним гумором, які уже стали "фірмовими".

2011-й в лицах. Рейтинг информационной активности харьковских ньюсмейкеров 1. Михайло Добкін

Губернатор - постійний лідер нашого рейтингу. Що стало об'єктом особливої уваги Михайла Добкіна минулого року - сказати складно. Здається, не було жодного питання, з якого губернатор не оприлюднив би своєї думки. При цьому якщо найближчий конкурент Добкіна у нашому рейтингу - мер Харкова - іноді давав зрозуміти, що деякі питання журналістів йому небажані, то губернатор був більш стриманий в емоціях і намагався відповідати максимально прямо навіть на найбільш каверзні питання і якомога повно коментувати найбільш незручні теми. Цей стиль роботи він вільно чи мимоволі передав своїм підлеглим: у нашому рейтингу, складеному на основі частоти згадування прізвищ, заступники Михайла Добкіна випередили підлеглих Геннадія Кернеса, та й сам губернатор набрав на пару сотень згадок більше, ніж мер. Так що Михайло Добкін залишається безумовним лідером рейтингу інформаційної активності в області, а обласна адміністрація - найбільш інформаційно відкритою державною установою.