У Харківській області працює найбільша в Україні громадська рада при Харківській облдержадміністрації (ХОДА). Про це 9 листопада на нараді з проблем роботи ради розповіла заступник голови громадської ради Ірина Давидова. За її словами, зараз до складу ради входить 140 організацій, а в січні цього року було 171. "Серед учасників ради - юнацькі, дитячі, національні та інші громадські організації. Підібраний професійний склад працівників-громадських працівників з великим стажем роботи", - зазначила І.Давидова.

За її словами, в структурі ради сформовані 12 комітетів, які збігаються з комісіями облради за профілем роботи. "Ми хочемо, щоб розумно оцінювали нашу роботу насамперед як громадської організації. Було проведено близько 20 зборів правління, відпрацьовуються форми співпраці. Ми почали з підготовки і навчання своїх членів, доопрацювання положення про роботу ради. Співпрацюємо з Інститутом держуправління, наші представники були присутні на зовнішньому незалежному тестуванні, розробили проект програми внесення змін до роботи управління із захисту прав споживачів", - повідомила І.Давидова.

За її словами, всяке добре діло повинно бути поставлено на тверду матеріальну основу. "А постанова Кабміну, за якою ми створювалися, чіткого фінансування нашої структури не визначила. Така можливість могла б бути передбачена окремим рядком через управління інформаційної політики ХОДА. Сподіваємося, що на 2012 р. таке фінансування буде передбачене", - зазначила І.Давидова.

Голова ХОДА Михайло Добкін пообіцяв розглянути цю пропозицію і зазначив, що за 20 років в Україні так і не розвинувся громадянський рух. А рада при ХОДА об'єднує всіх, завдяки чому і молоді організації, і структури зі стажем можуть брати участь у роботі і висловлювати свою точку зору. "Крім того, ми ввели трансляції сесій облради та колегій облдержадміністрації, щоб люди бачили, що всі важливі рішення приймаються не кулуарно, а більшістю голосів", - зазначив М.Добкін.

Як заявив губернатор, він як представник влади зацікавлений у тому, щоб рада мала вагу в суспільстві. "І я буду стежити, щоб було тісна співпраця між ХОДА і комітетами громадської ради при ХОДА. Крім того, ми запропонуємо представникам ради брати участь у засіданнях колегії з правом голосу і виступів з трибуни. Але потрібно, щоб представник від громадської ради висловлював думку всієї ради, а не тільки свою", - заявив губернатор.

Довідка "SQ". У Харківській області зареєстровано 1,5 тис. громадських організацій.