День україномовної преси відзначать удруге в Харкові 12 листопада. Організатори заходу запрошують взяти участь у святі журналістів, політиків, діячів церкви, держслужбовців і всіх охочих. Захід відбудеться в приміщенні молодіжної громадської організації "Спілка Української молоді" (вул. Сумська, 44/2, вхід з вул. Гіршмана), початок - о 12.00.

Як повідомили 9 листопада "SQ" організатори, День україномовної преси вперше відзначався в Харкові в 2009 р. Дата була обрана не випадково: саме в цей день 1905 р. у Лубнах (Полтавська обл.), незважаючи на майже сорокарічну заборону царизму на україномовний друк , вийшов перший номер газети "Хлібороб" українською мовою. Її головним редактором був Володимир Шемет - суспільно-політичний і державний діяч. Роком пізніше в Харкові вийшла газета "Слобожанщина", головним редактором якої став ідеолог української державності Микола Міхновський.

"Визнавши історично справедливим відзначати День україномовної преси 12 листопада, журналісти, представники громадських організацій, установ Харкова звернулися в 2009 р. з такою пропозицією-поданням до президента України. Ідея в принципі не була відхилена, але під час передвиборної кампанії так і не отримала офіційного оформлення на державному загальноукраїнському рівні. Це змушує нас ще раз нагадати владі, що таке свято де-факто в Харкові існує, і запропонувати зробити його святом де-юре для всієї України. Сподіваємося, що і в інших країнах, де проживають українці, воно буде стимулювати розвиток засобів масової інформації рідною мовою", - відзначили в оргкомітеті заходу.

У рамках свята також відбудеться презентація книги харківського журналіста Юрія Горажія "Професія - репортер".

Довідка "SQ". Захід організовують творчий керівник інтенсивних курсів журналістики Фонду національно-культурних ініціатив ім. Г.Хоткевича Юрій Хомайко, харківський представник громадського об'єднання "Шемети" Микола Шемета, Фонд національно-культурних ініціатив ім. Г.Хоткевича, "Спілка Української молоді", харківське міське товариство "Спадщина", письменники і журналісти.